:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 11. 00:17

Az Intel viszonylag kedvező kilátásai jó hírt jelentenek a Microsoft számára

[CNET] Elemzők pénteken megállapították, hogy az Intel óvatosan optimista negyedéves előrejelzései jó hírt jelentenek a Microsoftnak a PC-ipar állapotával kapcsolatban. Az Intel csütörtöki hivatalos bejelentésében azt közölte, hogy vannak arra utaló jelek, hogy a cég chip-üzletága kezd stabilizálódni - szemben a sok-sok jelentéssel, amely a PC-piac további visszaeséséről szólt az utóbbi időben.

Az Intel azt is közölte, hogy a várakozások szerint a második félévben nő a kereslet, míg a második negyedéves forgalom a korábban közzétett előrejelzési tartomány (6,2-6,8 milliárd $) felénél valamelyest alacsonyabb lesz. Henry Blodget, a Merrill Lynch egyik elemzője szerint az Intel megjegyzései arra utalnak, hogy a PC-kereslet már nem romlik - bár az Intel nem közölte azt, hogy a második félévben a tavalyihoz képest növekedést várnának, mindössze annyit mondott a chipgyártó óriás, hogy az iskolai ill. ünnepi szezonnak köszönhetően erősebb lesz a második félév, mint az első.

Steve Fortuna, szintén Merrill Lynch-es elemző nemrég azt mondta, hogy várakozásai szerint a globális PC forgalom a második negyedévben tovább csökken.

George Godfrey, az ABN AMRO egyik elemzője szerint mivel a Microsoft forgalmának 60%-át és nyereségének 70%-át teszik ki a PC alkalmazások és operációs rendszerek, ezért a szektorral kapcsolatos bármilyen jó hír segítheti a redmondi óriást.

A Microsoft a negyedik pénzügyi negyedéves eredményét júliusban teszi közzé. A First Call által reprezentált elemzők szerint a cég 6,45 milliárd $-os forgalmat és részvényenként 42 centes nyereséget fog elérni, ez azt jelenti, hogy a harmadik pénzügyi negyedévvel nagyjából hasonló eredményeket érne el a cég.

Brendan Barnicle, a Pacific Crest Securities egyik elemzője szerint az Intel-hírnél még fontosabb talán az, hogy a Microsoft az elmúlt negyedévben bemutatta azt a képességét, hogy még akkor is tud a cég jó eredményeket elérni, amikor a PC eladások egyértelműen hanyatlanak.

Ha a mostani Intel-hírhez még hozzávesszük a Windows XP és az Xbox októberi megjelenését és a Microsoftra nézve várhatóan pozitív fellebbviteli bírósági döntést az antitröszt-perrel kapcsolatban, akkor láthatjuk, hogy számos tényező segíti Microsoftot az év második felében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.