Szerző: Vörös Péter

2001. június 1. 00:26

Európa legnagyobb chipgyártója, az STMicroelectronics bezárja kanadai gyárát

HIRDETÉS

[Bloomberg, CNET] Az STMicroelectronics tegnap bejelentette, hogy idén már másodszor csökkentik a tőkeberuházási előirányzatot és bezárják a cég kanadai gyárát a gyengülő kereslet miatt. A cég a 2001-es tőkeberuházási előrejelzését most 1,9 milliárd $-ról 1,5 milliárd $-ra csökkentette. Az ST, a Nokia mobiltelefon chipek egyik legnagyobb beszállítója márciusban már bejelentette, hogy a januárban tervezett 2,5 milliárd $-os összeget le kell szállítani. A cég 2000-ben 3,3 milliárd $-t költött beruházásokra.

A vállalat hivatalos közleményében azt közölték, hogy a félvezető piac további lassulására adott válaszként csökkentették a tervezett beruházások összegét. Az iparág jelentős többletkapacitással rendelkezik, főleg a régebbi technológiákat illetően.

A hollandiai bejegyzésű cég az ottawai gyárat tavaly vásárolta meg a Nortel Networks-től. A cég a gyártóberendezéseket más gyáraiba szállítja át, a kutatás-fejlesztési részleget azonban nem érintik a változások. A többi 450 dolgozót viszont igen, egy részüknek a cég felajánlotta az ST-n belüli átköltözés lehetőségét. A változások várhatóan decemberben zárulnak le.

A hír nem érintette a cég részvényárfolyamát, ami az év eleje óta 9%-kal csökkent.

a címlapról