Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 31. 17:04

Az NVIDIA alaplapi chipkészletei nForce néven kerülnek forgalomba

A The Register című bulvárlap értesülései szerint az NVIDIA eddig Crush néven ismert alaplapi chipkészletei nForce néven kerülnek piaci forgalomba.

A The Register című bulvárlap értesülései szerint az NVIDIA eddig Crush néven ismert alaplapi chipkészletei nForce néven kerülnek piaci forgalomba.

Az NVIDIA chipkészlete az AMD Athlon és Duron processzorait támogatja és DDR memóriát kezel. A chipkészletek gyakorlatilag a Microsoft Xbox konzolból ismert NVIDIA chipek PC-sített változataiból állnak.

A kezdeti hírek még kétféle Crush (azaz nForce) chipkészletről szóltak, de a Register szerint négy lapkakészlet kerül majd piacra. A chipsetek a memóriabusz szélességében (64 illetve 128 bit) és a south bridge chipben különböznek egymástól. Az egyik southbridge chip támogatja a Dolby Digital Audio-t, a másik nem. A hírek szerint az nForce audiovezérlője lesz az első hangchip, amely teljes DirectX 8 DirectSound 3D gyorsítást tartalmaz.

A 64 bites memóriabusszal rendelkező chipsetek neve nForce 220 és nForce 220-D (Dolby Digital) lesz, a 128 bites (dual channel) DDR SDRAM vezérlővel ellátott lapkakészletek pedig nForce 420 és nForce 420-D néven kerülnek piacra.

Az nForce chipkészletek a GeForce2 MX grafikus mag továbbfejlesztett változatát tartalmazzák majd, melyet GeForce2 MX Plus-nak neveztek el. A Register szerint a chip teljesítménye megközelíti a GeForce2 GTS-ét.

Az NVIDIA alaplapi chipkészleteinek hivatalos bejelentése jövő hétfőn, a tajvani Computex kiállításon várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról