:

Szerző: Vörös Péter

2001. május 30. 08:14

Az ATi 18 OEM-szerződés megkötését várja őszig - lehet, hogy sikerül piaci részesedést visszaszerezni a cégnek az NVIDIA-tól?

Az ATi Technologies kedden bejelentette, hogy újabb előrelépést sikerül tennie a kanadai cégnek az NVIDIA-val szemben vívott küzdelemben. John Challinor, a cég szóvivője elmondta, hogy késő őszig 18 OEM-szerződést sikerül tető alá hoznia az ATi-nak, ebből asztali PC-kre fog vonatkozni 5-8 szerződés, míg notebookokra 8-10 kontraktus. Challinor nem tért ki a részletekre.

Az ATi Technologies kedden bejelentette, hogy újabb előrelépést sikerül tennie a kanadai cégnek az NVIDIA-val szemben vívott küzdelemben. John Challinor, a cég szóvivője elmondta, hogy "késő őszig" 18 OEM-szerződést sikerül tető alá hoznia az ATi-nak, ebből asztali PC-kre fog vonatkozni 5-8 szerződés, míg notebookokra 8-10 kontraktus. Challinor nem tért ki a részletekre.

Az ATi az utóbbi időben olyan jelentős vevőket veszített el (részben), mint az Apple és a Dell. Ennek eredményeként a cég legutóbbi pénzügyi negyedéve 39%-os visszaesést hozott forgalom terén, "mindössze" 232,4 millió $ volt a negyedéves forgalom.

Terry Nickerson, az ATi pénzügyi vezérigazgatója márciusban kijelentette, hogy a cég legfőbb célkitűzése a piaci részesedés visszaszerzése. Jonathan Hykawy, a Canaccord Capital egyik elemzője szerint a jelek arra utalnak, hogy a cég meg tudja tartani részesedését a laptop piacon, míg az asztali PC-k terén sikerül piaci részesedést visszaszerezniük.

Január óta az ATi 6 PC gyártóval kötött megállapodást, Hykawy szerint ezek egy részét az NVIDIA-tól szerezte meg az ATi. Az NVIDIA ugyanebben az időszakban 5 PC gyártóval kötött szerződést, és februárban az jelentette be, hogy olyan gyártók, mint a Compaq - és kisebb PC gyártók is - át fognak térni a cég legújabb chipjein alapuló kártyák használatára.

A Jon Peddie Associates piackutató cég adatai szerint a tavalyi év negyedik negyedévében az NVIDIA chipjei voltak az asztali PC-k 48%-ában, szemben az ATi 34%-ával. Egy évvel korábban az ATi részesedése ebben a szegmensben 35%, az NVIDIA-é 18% volt.

Az új szerződések nem vonatkoznak az ATi legújabb chipjére, amely egyelőre R200-ként ismert. Elemzők szerint e chip gyártása augusztusban kezdődik el. Challinor megerősítette, hogy az R200 megjelenése a nyár végére várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.