:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 29. 15:08

Júniusban jelennek meg az első Itanium-alapú szerverek és munkaállomások

[Mmd] Az Intel bejelentette, hogy a

[Mmd] Az Intel bejelentette, hogy a számítógépgyártók júniusban kezdik el szállítani az Intel Itanium processzoros munkaállomásokat és kiszolgálókat.


Az Intel Itanium processzor

A cég várakozásai szerint körülbelül 25 gyártó több mint 35 különböző modellt kínál még ebben az évben, és több száz hardver, szoftver és alkalmazás készítő támogatja termékeivel az Itanium alapú rendszereket.

Az Itanium processzor az első tagja az Intel 64 bites processzorcsaládjának, amellyel a csúcsteljesítményt igénylő nagyvállalati, illetve számításigényes alkalmazások piacát célozzák meg. Az Itanium processzor EPIC (Explicitly Parallel Instruction Computing) alapú architektúrája lehetővé teszi terabájt méretű adathalmazok feldolgozását, titkosított internetes vásárlások és tranzakciók kezelését, és bonyolult számítások elvégzését.

Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően az Itanium processzor az adatkommunikáció, a tárolás, az elemzések és a titkosítás iránti igények növekedésének megfelelően nagy teljesítményt és megbízhatóságot nyújt, a zárt rendszereknél lényegesen alacsonyabb költségek mellett.

Az alkalmazási területek közé tartoznak a nagyméretű adatbázisok, az adatbányászat, a titkosított elektronikus kereskedelmi tranzakciók, a műszaki tervezések és a nagy teljesítményt igénylő tudományos számítások.

Négy operációs rendszer fut az Itanium alapú rendszereken, a Microsoft Windows XP, a Hewlett Packard HP-UX, IBM AIX-5L és a Linux. A Linux disztribúciók közül a Caldera International, a Red Hat, a SuSE és a Turbolinux tervez 64 bites változatot az operációs rendszerből.

Az Itanium alapú rendszerek csúcsteljesítményt és megbízhatóságot kínálnak számos terméknek és műszaki újításnak köszönhetően. Például a nagyvállalatok vagy az internetes áruházak adatbázis-kezelő és adatbányászati alkalmazásai jól kihasználják a processzor nagy gyorsítótárát, a 64 bites címzés pedig akár 16 terabájtnyi adat gyors kezelését teszi lehetővé.

Az Itanium processzor a lebegőpontos számításokat végző egységének páratlan teljesítménye révén alkalmas olyan komplex számítások végrehajtására, amelyeket az adatbányászat, a tudományos és műszaki alkalmazások igényelnek.

Független tesztelők eredményei szerint az Itanium alapú rendszerek teljesítménye a titkosított webtranzakciók feldolgozásánál akár 12-szeresen is meghaladja a zárt RISC rendszerek teljesítményét. Az Itanium architektúra megbízhatóságát olyan tulajdonságai növelik, mint az egyedi EMCA (Enhanced Machine Check Architecture), amelynek a révén érzékelni, javítani és naplózni tud bizonyos adathibákat, a megszokott ECC (Error Correcting Code) hibajavító kód és a paritás ellenőrzés mellett.

Az Itanium processzorok 2 MB vagy 4 MB harmadik szintű (L3) gyorsítótárral, 800 és 733 MHz órajelfrekvenciával kerülnek forgalomba, az árak 1177 dollártól 4227 dollárig terjednek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.