Szerző: Barna József

2001. május 28. 16:19

Seagate: az IBM csillámpora csupán porhintés

Az IBM által múlt héten nagy dirrel és dúrral beharangozott csillámpor (vagy tudományosabb nevén antiferromagnetikusan összekapcsolt ) technológia bevezetése, mely révén a számítástechnikai óriás kutatói szerint a merevlemezek tárolókapacitása a jelenlegi értékek többszörösét érheti el egy-két éven belül, némileg elhamarkodott volt - állítja a Seagate. Egy hete az IBM azzal indokolta a többrétegű adattárolási megoldás létjogosultságát, hogy - mivel az adatok sűríthetősége lassan eléri az alkalmazott technológia fizikai határait - elkerülhetetlenné válik az új tárolási módszerekre történő átállás.

Az IBM által múlt héten nagy dirrel és dúrral beharangozott "csillámpor" (vagy tudományosabb nevén antiferromagnetikusan összekapcsolt) technológia bevezetése, mely révén a számítástechnikai óriás kutatói szerint a merevlemezek tárolókapacitása a jelenlegi értékek többszörösét érheti el egy-két éven belül, némileg elhamarkodott volt - állítja a Seagate. Egy hete az IBM azzal indokolta a többrétegű adattárolási megoldás létjogosultságát, hogy - mivel az adatok sűríthetősége lassan eléri az alkalmazott technológia fizikai határait - elkerülhetetlenné válik az új tárolási módszerekre történő átállás.

Ezt ugyan a Seagate sem vitatja, ám amint az David Szabadosnak, a cég magyar származású, ám az Egyesült Államokban élő PR menedzserének a Gamers Depothoz eljuttatott nyilatkozatából kitűnik, a vészharangok megkongatása még korai.

Szabados szerint ugyanis a hagyományos egyrétegű technológia korlátai legkorábban valahol a 200 Gbit/négyzetcolos értéknél éreztetik majd hatásukat. Addig azonban semmi szükség nincsen a hordozófelület módosítására.

Ugyanakkor, tette hozzá, természetesen a Seagate is dolgozik egy olyan többrétegű hordozóréteg kidolgozásán, amely az IBM által kifejlesztett AFC technológiánál tízszer nagyobb adatsűrűséget ígér. E technológiával egyetlen 3,5 colos tányéron 1,5 Terabyte-nyi adat lesz majd tárolható.

Az AFC technológia pozitív fogadtatásával és széleskörű elterjedésével kapcsolatos IBM-optimizmus mindezek tükrében korántsem volt olyan megalapozott, mint ahogy azt a cég illetékesei a hét elején állították.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról