:

Szerző: Barna József

2001. május 25. 17:53

Az Xbox halálra van ítélve -- állítja a Sony

Ahogy közeledik a Microsoft konzoljának, az Xboxnak a megjelenése, úgy válik egyre szenvedélyesebbé a redmondi szoftveróriás és a nagy ázsiai konzolgyártók közötti szócsata. Legutóbb Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke egy, a Financial Times -nak adott interjúban meglehetősen magabiztosan nyilatkozott cége jövőjével illetőleg a konkurencia kudarcával kapcsolatban. Amint mondta, a Microsoftnak már azelőtt befellegzett, hogy megjelent volna a piacon. Nincsenek játékaik.

Ahogy közeledik a Microsoft konzoljának, az Xboxnak a megjelenése, úgy válik egyre szenvedélyesebbé a redmondi szoftveróriás és a nagy ázsiai konzolgyártók közötti szócsata. Legutóbb Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke egy, a Financial Times-nak adott interjúban meglehetősen magabiztosan nyilatkozott cége jövőjével illetőleg a konkurencia kudarcával kapcsolatban. Amint mondta, "a Microsoftnak már azelőtt befellegzett, hogy megjelent volna a piacon. Nincsenek játékaik".

Kutaragi álláspontja egybevág a japán vezetők és elemzők többségének véleményével, mely szerint a Microsoft e kísérlete a 20 milliárdos konzolpiacra történő belépésre eleve halálra van ítélve. Az E3 (Electronic Entertainment Expo) kiállításon bemutatásra került Xbox valóban kiábrándított számos elemzőt, akik korábban úgy gondolták, hogy a konzolba épített gyors processzor valamint az NVIDIA által gyártott egyedi grafikus vezérlő révén teljesítmény tekintetében a Microsoft játékgépe messze felülmúlja majd a Sony és a Nintendo konzoljait. Ám, amint azt Shunji Yamashina, a Societe General elemzője elmondta, a Microsoft által bemutatott 16 játék igen kevés, ráadásul csupán PC-re írt játékok továbbfejlesztései. "Nincsen elegendő ok arra, hogy bárki is Xboxot vegyen" - tette hozzá.

Kutaragi elmondta még, hogy az egyesült államokbeli kereskedők ugyancsak pesszimisták az Xbox fogadtatásával kapcsolatban. Várakozásaik szerint, mondta Kutaragi, konzoleladásaik 70 százalékát teszi majd ki a PlayStation, míg a fennmaradó 30 százalékon a GameCube és az Xbox osztozik majd.

Japánban általánosan elfogadott nézet, hogy a Microsoft nem ért a szórakoztatóiparhoz, s így azt sem tudja, hogy a vásárlóknak mire van szüksége. S noha e nyilvánvaló előítéletnek van némi igazságalapja, nem kétséges, hogy valójában egy, az ázsiai és amerikai mentalitás közötti látszólag kibékíthetetlen ellentéten alapuló fokozatosan elmérgesedő marketingháború van kibontakozóban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.