Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 24. 13:25

A legnagyobb tajvani alaplapgyárók beszüntetik a DDR alaplapok fejlesztését

[Digi Times] A DDR alaplapok vártnál jóval gyengébb értékesítési adatai miatt a legnagyobb tajvani alaplapgyárók beszüntetik ilyen irányú fejlesztéseiket.

[Digi Times] A DDR alaplapok vártnál jóval gyengébb értékesítési adatai miatt a legnagyobb tajvani alaplapgyárók beszüntetik ilyen irányú fejlesztéseiket.

A gyártók szerint az Intel Pentium 4 árcsökkentések két piaci trendet indítottak el: a felső kategóriás gépek piacát egyértelműen a Pentium 4 uralja, az alsó kategóriában pedig a PC133 SDRAM alacsony ára miatt egyre nagyobb piaci részesedést veszít el a DDR.

Az Intel tavasszal több ízben is jelentősen csökktentette Pentium 4 processzorainak árát, és az alaplapok iránti kereslet májusra hihetetlenül megnőtt. Az Asustek az első negyedévben átlagosan havi 30 ezer darab Pentium 4 alaplapot adott el, mára már havi 97-100 ezer darabra van megrendelése. Az MSI Pentium 4 alaplap-eladásai is megduplázódtak, és a Gigabyte is megnövekedett szállításokról számolt be.

A DDR alaplapok márciusban élték virágkorukat, amikor a VIA és a Nanya közös akciója révén az alaplapokhoz egy 128 MByte DDR SDRAM memóriamodult mellékeltek. Azonban azóta az eladott DDR alaplapok mennyisége egyre inkább csökken, a legnagyobb gyártók átlagosan havi 50 ezer darabot adnak el belőlük.

Az alaplapgyártók szerint a PC-piac sötét kilátásai nem kedveznek egy új architektúra bevezetésének. A PC133 SDRAM alaplapok elég fejlettek és az alacsony áruk miatt a felhasználók kedvenceivé váltak. Ezzel szemben a DDR alaplapok sem árban sem teljesítményben nem elég vonzók a vevők számára.

A Gigabyte OEM ügyfelei leginkább a Socket 478 alaplapokat igénylik, amelyek támogatják a Pentium 4 processzort és a PC133 SDRAM-ot. Az Asustek szerint azok a kereskedők, akiknek fel kellene lendíteni a DDR piacot, nem rendelnek DDR alaplapokat, mert felhasználói oldalról nincs rájuk igény.

A DDR alaplapok átlagos eladási ára a kezdeti 120 dollárról mára már 80 dollárra esett. Azonban a kereslet egyáltalán nem növekszik és ezért nem éri meg újabb termékeket fejleszteni.

  • Szólj hozzá a fórumban!
  • Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

    a címlapról