Szerző: mz

2001. május 19. 00:27

Az IBM szállítja Európa legnagyobb teljesítményű, tudományos kutatások elvégzésére szánt szuperszámítógépét

[IBM] Németország legtekintélyesebb tudományos intézménye bejelentette, hogy az IBM-et választotta új nagyteljesítményű szuperszámítógépe szállítójának. Az IBM eServer POWER4 technológiára épülő, a tervek szerint 2002-re elkészülő rendszer várhatóan a leggyorsabb, nem sorozatgyártású szuperszámítógép lesz.

[IBM] Németország legtekintélyesebb tudományos intézménye bejelentette, hogy az IBM-et választotta új nagyteljesítményű szuperszámítógépe szállítójának. Az IBM eServer POWER4 technológiára épülő, a tervek szerint 2002-re elkészülő rendszer várhatóan a leggyorsabb, nem sorozatgyártású szuperszámítógép lesz.

A Max Planck Tudományos Kutatóintézet több szállító ajánlatát tanulmányozta, mielőtt megkötötte volna a több millió dolláros szerződést az IBM-mel. A POWER4 az év második felében megjelenő következő generációs IBM eServer rendszerek mikroprocesszor-technológiája.

"Az új IBM szuperszámítógép segítségével a Max Planck intézet tudósai még egyszer elvégezhetik a numerikus szimuláció terén folyó bonyolult kutatásaikat" -- mondta Stefan Heinzel, a szuperszámítógépnek helyet adó Garching számítógépközpont igazgatója.

A Max Planck Intézet új, POWER4 alapú szuperszámítógépe másodpercenként 3,8 billió számítás elvégzésére lesz képes. A következő generációs IBM számítógép segítségével a kutatók számos nagy problémára találhatnak megoldást például a polimerkutatás, a szilárdtestfizika, az elméleti kémia, a magfúzió, az asztrofizika és a biokémia területén. A tudósok azt remélik, hogy a számítógéppel paramétermentes leírást adhatnak a proteinek atomi szintű spirális szerkezetére, amelyek a feltételezések szerint pl. a Creutzfeld-Jakob és az Alzheimer-kórt okozzák.

A POWER4 rendszer

A kereskedelmi és a technikai feladatok terén vezető teljesítményt nyújtó POWER4 alapú rendszerek számos forradalmian új technológiát tartalmaznak, így a következőket:

  • IBM POWER4 Gigaprocesszor - a világ első olyan számítógépes chipje, amely két processzort tartalmaz. A réz vezetőkkel, "szilícium a szigetelőn" technológiával készülő processzor egy gigahertz feletti sebességgel működik.
  • Nagy sávszélesség - minden chip egy nagyságrenddel nagyobb sávszélességet nyújt, mint a jelenleg használatos rendszerek. A gyorsítótár és a processzor közti sebesség több, mint 100 GB/s - ez annyit tesz, mintha 20 DVD-lemeznyi adatot egyetlen másodperc alatt töltenénk le. Az IBM úgy tervezte meg a POWER4 processzort, hogy a sávszélesség a mikroprocesszor frekvenciájával arányosan nőjön, ami egyedülálló méretezhetőséget biztosít.
  • Elosztott, swich-ekkel összekapcsolt architektúra - az eszközök összekapcsolására kidolgozott új, a busz és a switch architektúra előnyeit kihasználó módszerrel jelentősen megnövelhető a méretezhetőség.
  • Nagyméretű rendszerek építhetők - több modul összekapcsolásával 32 utas szimmetrikus multiprocesszoros (SMP) rendszer állítható össze.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról