Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 15. 11:28

A Pentium 4 alaplapok eladási adatai megelőzik a DDR alaplapokét

[Digi Times] Az év első részében az alaplapok, DRAM chipek és alaplapi chipsetek gyártói teljes bizonyossággal állították, hogy legkésőbb 2001 őszére a DDR SDRAM leváltja az SDRAM-ot és a jövő szabványává válik. Azonban az utóbbi pár hét történései cáfolni látszanak kijelentésüket.

[Digi Times] Az év első részében az alaplapok, DRAM chipek és alaplapi chipsetek gyártói teljes bizonyossággal állították, hogy legkésőbb 2001 őszére a DDR SDRAM leváltja az SDRAM-ot és a jövő szabványává válik. Azonban az utóbbi pár hét történései cáfolni látszanak kijelentésüket.

Nagy tajvani számítástechnikai kereskedők szerint a piac jelenlegi stagnálása miatt nagyon nehéz mind a DDR mind a Rambus termékek értékesítése. Ráadásul a második negyedévben - ami az IT iparban hagyományosan a leggyengébb időszak - a vásárlók egyre inkább az SDRAM felé fordultak, annak alacsony ára miatt.

Az első negyedévben az alaplapgyártók egybehangzóan állították, hogy a DDR alaplapok versenyképesebbek a Rambus DRAM-alapú lapoknál. A Pentium 4 nagyon drága volt, a DRAM gyártók nem készítettek elég RDRAM chipet, így teljesen világos volt, hogy a DDR SDRAM váltja fel az SDRAM-ot.

Amennyire elkötelezettek az alaplapgyártók a DDR mellett, a nagykereskedők annyira szkeptikusak. És bár eleinte sokkal több DDR alaplapot rendeltek, mint Pentium 4 alaplapot, a tendencia mára megfordulni látszik.

Az utóbbi pár hétben a Pentium 4 alaplapok sokkal kelendőbbek a DDR alaplapoknál. A kereskedők ezt három okkal magyarázzák. Első és legfontosabb ok, hogy az Intel jelentősen csökkentette a Pentium 4 processzorok árát. Másodsorban egyre több OEM kezd el Pentium 4 chipes számítógépeket árulni. Harmadrészt a nagy DRAM gyártók egyre inkább kezdik felismerni az RDRAM-ban rejlő lehetőségeket, és növelik gyártókapacitásukat.

Ezek a változások jó esélyeket adnak a Rambus DRAM-nak, ami az előrejelzések ellenére könnyedén előnybe kerülhet a DDR-rel szemben, és a jövő szabványává válhat.

Kereskedők szerint azért is nehéz eladni a DDR alaplapokat, mert sokkal rosszabbul teljesítenek a vártnál, és nehéz megnyerni a vevőket. Ráadásul a DDR memóriák ára olyan gyorsan csökken, hogy sokan inkább várnak a DDR vásárlásokkal. Ezért az utóbbi hetekben számos nagykereskedő törölte a DDR alaplapokról szóló megrendeléseit.

Egy nagykereskedő arról panaszkodott, hogy a februárban megrendelt 250 DDR alaplapból eddig mindössze 10-20 darabot tudott eladni. Az alaplapok disztribútorai is jelezték, hogy a DDR alaplapok eladása sokkal nehezebb, mint a Pentium 4 alaplapoké.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról