:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 9. 14:04

Már nem fejlesztenek Socket423 alaplapokat a Pentium 4-hez

[Digi Times] Bár az Intel tervei szerint a Socket478 foglalatba illeszkedő Pentium 4 processzor harmadik negyedéves bemutatása után még egy évig kapható lesz a régi Socket423-as verzió, az alaplapgyártók már leálltak az ilyen irányú fejlesztéseikkel.

[Digi Times] Bár az Intel tervei szerint a Socket478 foglalatba illeszkedő Pentium 4 processzor harmadik negyedéves bemutatása után még egy évig kapható lesz a "régi" Socket423-as verzió, az alaplapgyártók már leálltak az ilyen irányú fejlesztéseikkel.

A Pentium 4 processzorok április végi árcsökkenési után kissé megnövekedett a kereslet a Pentium 4 alaplapok iránt - állítják a nagy tajvani alaplapgyártók. A lapok ára már 150 dollár alá csökkent, ami egyre inkább meghozza a kisebb rendszerintegrátorok és disztribútorok vásárlási kedvét.

Az Asustek, Gigabyte és MSI egybehangzóan azt hozták nyilvánosságra, hogy már nem fejlesztik tovább a Socket423 foglalatos Pentium 4 alaplapokat. A nagy számítógépgyártók (Compaq, IBM, HP) által megrendelt mennyiségeket természetesen leszállítják, de új modelleket már nem dobnak piacra, inkább a Socket478 alaplapok fejlesztésére koncentrálnak.

Alaplapgyártók szerint az Intel i845 chipkészlete a legjobb választás a Pentium 4-hez. Bár a SiS és az ALi is kapott licenszet Pentium 4 chipkészletek gyártására, a termékeik (pl. SiS 645) mintapéldányai még nem érkeztek meg az alaplapgyártókhoz.

Ami a Socket423 és Socket478 platformot egyaránt támogató VIA P4X266 chipsetet illeti, a gyártó még nem kapta meg az Intel engedélyét a forgalomba hozatalhoz, és az alaplapgyártók elég szkeptikusak a fejlesztésekkel kapcsolatban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.