Szerző: Vörös Péter

2001. május 9. 08:30

A Cisco a lejjebb vitt várakozásokat felülmúló eredményekkel zárta legutóbbi negyedévét

[Bloomberg, CNET] A cég a harmadik pénzügyi negyedévet 230 millió $-os (részvényenként 3 centes) nyereséggel (leszámítva az egyszeri költségeket) és 4,73 milliárd $-os forgalommal zárta. Az egy évvel korábbi hasonló időszakban a nyereség 1 milliárd $ (részvényenként 13 cent), míg a forgalom 4,93 milliárd $ volt. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 2 centes nyereséget és 4,69 milliárd $-os forgalmat vártak. A Cisco a leírt alkatrész készletek szintjét 300 millió $-ral 2,2 milliárd $-ra csökkentette.

HIRDETÉS

[Bloomberg, CNET] A cég a harmadik pénzügyi negyedévet 230 millió $-os (részvényenként 3 centes) nyereséggel (leszámítva az egyszeri költségeket) és 4,73 milliárd $-os forgalommal zárta. Az egy évvel korábbi hasonló időszakban a nyereség 1 milliárd $ (részvényenként 13 cent), míg a forgalom 4,93 milliárd $ volt. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 2 centes nyereséget és 4,69 milliárd $-os forgalmat vártak. A Cisco a leírt alkatrész készletek szintjét 300 millió $-ral 2,2 milliárd $-ra csökkentette.

John Chambers, a cég elnök-vezérigazgatója az eredményeket főként azzal magyarázta, hogy a telekommunikációs ill. a high-tech iparágak komoly gondokkal küszködnek. Chambers szerint az új gazdaságban a csúcsok a korábban megszokottnál jóval magasabbak, a mélypontok jóval alacsonyabbak lesznek és a kettő közötti átmenet jóval gyorsabb lesz a korábban megszokottnál. A Cisco legnagyobb vetélytársai, a Nortel Networks, a Lucent Technologies és az Extreme Networks egyaránt profitfigyelmeztetést és elbocsátásokat jelentettek be az utóbbi időkben. Chambers elmondta, hogy alábecsülték azt, hogy milyen gyorsan jön a hullámvölgy leszálló ága és azt, hogy milyen mély is az.

A cég azt is közölte, hogy a készleteinek kb. 20%-a (450 millió $) áll befejezett termékekből, míg a fennmaradó 80% alapanyagokból áll. A félvezető memóriák (flash és DRAM chip-ek) 300 millió $-t tesznek ki, míg a nem memória jellegű alkatrészek (alkalmazás specifikus integrált áramkörök, ASIC és DSP [digitális jel processzor] chipek) 900 millió $-t tesznek ki. Az optikai alkatrészek értéke 450 millió $, míg az elektromechanikai alkatrészeké 150 millió $.

A Cisco április 16-án profitfigyelmeztetést tett közzé és elbocsátásokat is bejelentett. Jelenleg a cég a legnehezebb időket éli át azóta, hogy bevezették a tőzsdére. Chambers azt is közölte, hogy a vállalat átszervezési folyamatának legfájdalmasabb része az, hogy jelentős számú alkalmazottól kell megválni. A harmadik pénzügyi negyedév alatt 3.401 elbocsátás történt, így a cég alkalmazottainak száma 39.660. A tervezett elbocsátásokból 6.000 ideiglenes ill. szerződéses dolgozókat érint.

A cég mindazonáltal tovább folytatja agresszív felvásárlási stratégiáját, amelynek viszonylag kedvező a technológiai szektor mostani leszálló ága, mivel jóval olcsóbban lehet akár már befutott vállalatokat is vásárolni. Korábban a cég kénytelen volt ígéretes induló cégeket venni, amelyek még konkrét termékekkel sem rendelkeztek az akvizíció időpontjában.

A kilátásokat illetően a cég közölte, hogy a negyedik pénzügyi negyedévben a forgalom 0-10%-kal csökkenni fog, a további előrejelzésektől elzárkózott a Cisco, mivel egyelőre ennél tovább nem lát előre a vállalat. Mike Volpi, a cég stratégiai vezérigazgatója elmondta, hogy a "látási viszonyok továbbra is elég rosszak az amerikai gazdaság mostani állapota mellett".

Chambers elmondta, hogy a leszálló ág tovább folytatódik különösen a high-tech, a gyártási és a pénzügyi szolgáltatási szektorokban. A Cisco jelenleg 150 telekommunikációs szolgáltatót tekint potenciális ügyfélnek, szemben a korábbi 3.000-rel. A Cisco jelenlegi megrendelés/forgalom aránya nagyjából 1 körül van, mondta Chambers, ez azt jelenti, hogy a kb. egyenlő a megrendelések és a forgalom nagysága.

Chambers szerint a kereslet gyengült Nagy Britanniában, Németországban és Japánban, míg a forgalom emelkedett Kínában és Indiában. Az USA-ban volt a legjelentősebb a visszaesés: az amerikai ügyfelek tették ki a globális megrendelések 41%-át a harmadik pénzügyi negyedévben, szemben a korábbi időszakban érvényes 49%-kal.

Azonban Chambers optimista maradt a cég hosszabb távú növekedésével kapcsolatban, amely szerinte 30-50%-os is lehet, még akkor is, ha konszolidáción mennek keresztül azok az iparágak, amelyek számára a Cisco termékeit nyújtja.

A cég az eredményeket a tőzsdei zárás után tette közzé, a tőzsdei záráskor a részvényárfolyam 1,11$-ral 20,36$-ra emelkedett. Az eredmények bejelentése előtt a Morgan Stanley kedden felemelte a cég részvényeinek besorolását.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 16:34

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.