Szerző: roberto

2001. május 7. 18:59

Red Hat 7.1 vs. Mandrake 8.0

[NewsForge] A Red Hat és a Mandrake friss kiadásainak összehasonlítása olvasható a NewsForge oldalain. A két disztribúciónak sok közös vonása van, a Mandrake a Red Hat-ből nőtt ki, de mára --a cikk szerint-- sokkal többet nyújt annál, egyszerűbb, kellemesebb és szebb.

[NewsForge] A Red Hat és a Mandrake friss kiadásainak összehasonlítása olvasható a NewsForge oldalain. A két disztribúciónak sok közös vonása van, a Mandrake a Red Hat-ből nőtt ki, de mára --a cikk szerint-- sokkal többet nyújt annál, egyszerűbb, kellemesebb és szebb.

fontosabb
szoftverek
Mandrake 8.0 Red Hat 7.1
Kernel 2.4.3 2.4.2
XFree86 4.0.3 4.0.3
Gnome 1.4 1.2
KDE 2.1.1 2.1.1

Mindkét rendszer grafikus felületen keresztül telepíthető, a csomagválasztásnál a Red Hat kevesebb előre definiált összeállítást ajánl fel, a Mandrake esetén a telepítendő rendszer feladatai szerint is választhatunk (játék, irodai gép, webszerver stb...), persze ez csak a tapasztalatlanabbakon segít, aki jobban ismeri a linuxos programokat, az úgyis a mindkét telepítőben meglévő egyéni csomagválasztást fogja preferálni. Egyébként mindkét rendszer telepítése egyszerű feladat.

A konfigurációs programok terén lényegesen különbözik a két disztribúció, a Red Hat önálló programokat biztosít ezekhez, míg a Mandrake-nél egy egységes grafikus Control Center-t készítettek, amelyből szinte minden rendszerelem beállítható. A cikk szerzője szerint a Mandrake stratégiája jobb, átláthatóbb, könnyebb a beállításokat elvégezni, a Red Hat-ben nincs igazán jó hálózatújrakonfiguráló rész és hiányzik a grafikus felületről történő hardverbeállítás lehetősége is.

A Mandrake-hez csomagolt szoftverekről elmondható: áltlában frissebbek, pl. a Red Hat Mozillája 0.7-es, míg a Mandrake-nél 0.8-as. A csomagok kezelése picit könnyebb a Mandrake grafikus csomagkezelőjével, ugyanakkor mindkét rendszer képes automatikus csomagfrissítésre. A Red Hat-en látszik, hogy elsősorban a stabilitásra törekedtek összeállítói (így a frissnek mondható ReiserFS sem került be a 7.1-esbe), míg a Mandrake-nél inkább az otthoni felhasználók igényei kerültek előtérbe, a könnyű kezelhetőség és a legfrissebb szoftverek, a cikk írója szerint a Mandrake 8.0 jobb választás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.