:

Szerző: Vörös Péter

2001. május 5. 13:58

A legújabb hírek szerint a Windows XP megjelenési dátuma október 29 lesz ...

[CNET] A Microsofthoz közeli források szerint a Windows XP értékesítése október 29-én kezdődik, jelentette a CNET News.com péntek este. Az elmúlt hetekben több dátum is elhangzott a Windows XP megjelenésével kapcsolatban: alig több, mint két héttel ezelőtt a szoftvergyártó óriás azt közölte néhány PC gyártónak, hogy a végső (arany) kódot még júniusban le fogja szállítani a Microsoft - ez éppen elég lett volna ahhoz, hogy a PC gyártók még az iskolai szezon második felében szállítsanak a Microsoft új operációs rendszerével felszerelt gépeket.

[CNET] A Microsofthoz közeli források szerint a Windows XP értékesítése október 29-én kezdődik, jelentette a CNET News.com péntek este. Az elmúlt hetekben több dátum is elhangzott a Windows XP megjelenésével kapcsolatban: alig több, mint két héttel ezelőtt a szoftvergyártó óriás azt közölte néhány PC gyártónak, hogy a végső (arany) kódot még júniusban le fogja szállítani a Microsoft - ez éppen elég lett volna ahhoz, hogy a PC gyártók még az iskolai szezon második felében szállítsanak a Microsoft új operációs rendszerével felszerelt gépeket.

Egy héttel ezelőtt a Microsoft módosította a megjelenési dátumot, mondván, hogy a végső kódot augusztus első hetében fogják leszállítani. Ezzel együtt a Microsoft azt is közölte, hogy ha mégsem sikerül tartani ezt a határidőt, akkor a megjelenés jövő évre csúszik majd át, főként a Microsoft Xbox őszi megjelenésével kapcsolatos kampány fontossága miatt.

A Microsofthoz közel álló források most azt közölték, hogy a Windows XP megjelenési dátuma október 29. lesz és ennek megfelelően a végső kód leszállítása is módosul (egy hónapon belül immár harmadszor). Ez azt jelenti, hogy az iskolai szezont már le fogja késni a Windows XP, de az év legfontosabbnak számító, ünnepi szezonra éppen készen fog állni az új operációs rendszer. A Microsoft szóvivője nem kommentálta a Windows XP konkrét megjelenési dátumával kapcsolatos híreket, mindössze annyit mondott, hogy az operációs rendszer az év második felében fog megjelenni.

A most jelzett késlekedéssel kapcsolatos legnagyobb probléma az, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a cég egyszerre fogja piacra dobni az Xboxot és a Windows XP-t, márpedig ez utóbbi részben az otthoni felhasználóknak szánt operációs rendszer (a Windows ME ill. a Windows 2000 utóda) és mint ilyen valamennyire potenciális versenytársa az Xboxnak. A játékok szerelmesei például komoly dilemma előtt állhatnak az Xbox és a Windows XP egyszerre történő megjelenésénél (bár ez igazából elkerülhetetlen, akármikor is jelenjen meg a Windows XP ...).

Stephen Baker, az NPD Intelect (ex-PC Data) egyik elemzője szerint még egy olyan nagy cég, mint a Microsoft sem engedhet meg magának két olyan méretű és részben egymást átfedő kampányt, mint az Xbox és a Windows XP bevezetése. Baker szerint a hírek jót jelentenek a PC gyártóknak, mivel a Microsoft által a Windows XP marketingjére szánt pénz egyben növeli a boltok, a viszonteladók, a közvetlen PC értékesítők, egyszóval a PC értékesítésben érdekelt szereplők mindegyikének az eladásait.

A Microsoft jelezte azt, hogy a Windows XP piacra dobása marketing szempontból olyan jelentőségű lesz, mint a Windows 95-é volt, ez pedig jelentős befektetést jelenthet közvetlen hirdetésekkel ill. forgalmazókkal és PC gyártókkal együtt lebonyolítandó közös marketing programokkal.

A Dataquest piackutató cég adatai szerint a globális PC eladások idén 10%-kal nőnek 2000-hez képest, míg az USA-ban 0-3%-os növekedés várható - viszont a Dataquest előrejelzései azon alapulnak, hogy a szezonális ünnepi forgalom a korábbi éveknek megfelelően alakul, ez pedig 2000-ben nem így volt. Az első negyedévben az USA PC forgalma 3,5%-kal csökkent az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest a Dataquest szerint, míg az IDC piackutató cég szerint a visszaesés 9,5%-os volt.

Baker szerint a negyedik negyedévben a Windows XP megjelenése meghozhatja a várt PC értékesítési eredményeket. Martin Reynolds, a Gartner egyik elemzője szerint azonban a Windows XP helyett inkább az általános gazdasági helyzet fogja meghatározni azt, hogy az ünnepi szezonbeli vevők hogyan fogják elkölteni pénzüket. Ashok Kumar, a Piper Jaffray egyik elemzője szintén kételkedett azzal kapcsolatban, hogy a Windows XP elegendő lesz ahhoz, hogy az ünnepi szezon jól sikerüljön a PC gyártók számára, Reynoldshoz hasonló okra hivatkozva.

A PC forgalom olyan alacsony, hogy a Compaq, a Dell és a Hewlett-Packard brutális árháborút vívnak egymással, ezen a héten egyes PCk ára több, mint 30%-kal csökkent az USA-ban.

Reynolds szerint a Windows XP igazi haszonélvezője a Microsoft lesz, a cég számára stratégiai fontosságú platformról van szó, amely szorosan illeszkedik a cég .Net szoftver szolgáltatási stratégiájába. Emellett természetesen az új operációs rendszer által generált forgalomra és nyereségre is nagy szüksége van a Microsoftnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.