Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 3. 14:42

Megduplázná piaci részesedését az ALi

[Digi Times] A tajvani chipsetgyártók árcsökkentéseire reagálva az ALi elnöke május elsején úgy nyilatkozott, hogy cége nem kezdeményez árháborút, de mindeképpen versenyképes áron fogja kínálni termékeit.

[Digi Times] A tajvani chipsetgyártók árcsökkentéseire reagálva az ALi elnöke május elsején úgy nyilatkozott, hogy cége nem kezdeményez árháborút, de mindeképpen versenyképes áron fogja kínálni termékeit.

A multimédiás chipek iránti kereslet növekedése ellenére az ALi legfontosabb üzletága továbbra is az alaplapi chipkészletek maradnak. Jelenleg ezek értékesítéséből származik a vállalat bevételének 77 százaléka.

2000-ben az ALi gyártási problémák és az alacsony kereslet miatt mindössze 5 millió alaplapi chipsetet adott el, de ebben az évben 15,8 millió eladott chipsetre és több, mint 12 százalékos piaci részesedésre számítanak a vállalat vezetői.

A cég beszüntette az M1631 (Aladdin TNT2) chipkészlet gyártását, de a második félévben új DDR SDRAM-ot és SDRAM-ot támogató chipsetekkel jelentkeznek majd.

Az integrált chipkészletek piacán dúló erős árverseny hatására a második félévre akár 20 dollár alá is mehet az ilyen termékek ára, ezért az ALi úgy határozott, hogy inkább az asztali chipkészletekre és a notebook chipsetekre koncentrálnak. A notebook-chipsetek piacán az ALi tavaly 5 és 10 százalék közötti részesedéssel rendelkezett, ezt idén 20 százalék közelébe kívánják feltornázni.

Miután a SiS beindította saját chipset-gyárát, erős árversenyt indított el, amelybe a VIA és az Intel is kénytelen volt beszállni. Az ALi szerint egyelőre még nem látható, hogy mennyire zuhan majd a chipsetek ára a harmadik negyedév után, de biztosak benne, hogy a vállalat mindenképpen versenyképes áron tudja majd kínálni a termékeit - de az elsőrendű szempont a piaci részesedés növelése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról