:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 2. 13:14

Az Apple bemutatta új iBook számítógépeit

Az Apple Computer elnök-vezérigazgatója Steve Jobs kedden mutatta be az iBook hordozható számítógépek új modelljeit, amelyek kisebbek, könnyebbek és olcsóbbak is az elődöknél.

Az Apple Computer elnök-vezérigazgatója Steve Jobs kedden mutatta be az iBook hordozható számítógépek új modelljeit, amelyek kisebbek, könnyebbek és olcsóbbak is az elődöknél.

Az új iBook külseje teljesen fehér és sokkal jobban hasonlít a népszerű PowerBook Titaniumra, mint a régi, gömbölyded, színes iBook-ra. A számítógépekben 500 MHz órajelű PowerPC G3 processzor dolgozik, 12 inches aktív-mátrixos XGA kijelzőjükön legfeljebb 1024x768 pixelt képesek megjeleníteni.

Az új iBook majdnem egy kilogrammal könnyebb az őseinél és mindössze 1,3 inch vastag. A számítógépek mindegyike fel van szerelve FireWire és USB csatlakozókkal, valamint videokimenettel. Így az iBook által megjelenített képet projektoron, TV-n vagy egy másik monitoron is nézhetjük.

Az Apple új iBook modelljei négyféle kivitelben kerülnek forgalomba. A konfigurációk leginkább a memória méretében és a beépített optikai meghajtóban térnek el egymástól. A legolcsóbb modell 64 MByte memóriát és CD-olvasót tartalmaz, a többi gép már 128 MByte memóriával és DVD-ROM, CD-RW illetve DVD/RW meghajtóval készül.

Az új iBook modellek legolcsóbb verziója 1,299 dollárért kapható, ami 200 dollárral kevesebb az iBook előző modelljeinek legolcsóbbikánál. Ráadásul oktatási intézmények, tanárok és diákok még ennél is olcsóbban, 1,199 dollárért vásárolhatják meg ezeket a gépeket.

Az Apple 1999 szeptemberében mutatta be iBook hordozható számítógépeit. Az akkor bejelentett gépek formatervezésükben és színükben is nagyon hasonlítottak az úttörő iMac géphez. Az iBook gépekből világszerte 700,000 darab kelt el.

Jobs továbbá azt is nyilvánosságrea hozta, hogy megjelent a Mac OS X második frissítése, amelynek segítségével végre lehetővé válik a CD-írás is. Az operációs rendszer bolti változatában ez a funkció még nem volt elérhető. A frissítés számos stabilitási problémát is orvosol.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.