Szerző: Vörös Péter

2001. május 1. 13:33

Lehet, hogy 2002-re csúszik át a Windows XP megjelenése?

[CNET] A Microsoft tervei szerint a Windows XP végleges verziója még az idén nyáron meg fog jelenni, de számos PC-gyártó és elemző vélekedik úgy, hogy ha a szoftvergyártó óriás nem tudja tartani a megcélzott határidőt, akkor akár a jövő évig is várni kell majd az operációs rendszer megjelenésére.

[CNET] A Microsoft tervei szerint a Windows XP végleges verziója még az idén nyáron meg fog jelenni, de számos PC-gyártó és elemző vélekedik úgy, hogy ha a szoftvergyártó óriás nem tudja tartani a megcélzott határidőt, akkor akár a jövő évig is várni kell majd az operációs rendszer megjelenésére.

Sok függ attól, hogy a Microsoft vajon fogja-e tudni tartani a határidőt a Windows XP végső (arany) kódjának a gyártókhoz történő kiadását illetően. A CNET által hétfőn megkérdezett gyártók elmondták, hogy a múlt hét végén a Microsoft azt közölte velük, hogy az XP végleges kódját július végén vagy augusztus elején fogja megjelentetni a cég.

Ha a Microsoftnak sikerül tartania ezt a határidőt, akkor a terveknek megfelelően még az idén megjelenik a Windows XP. Azáltal, hogy július végén átadja a szoftvert a PC-gyártóknak, ez utóbbiak az iskolai szezon második felében már el is kezdhetik árulni az új operációs rendszerrel felszerelt számítógépeiket - ez a szezon hagyományosan az év második legerősebb időszaka (a karácsonyi ünnepek után) a PC gyártók számára.

A Microsoft azonban azt is közölte a gyártókkal, hogy ha nem sikerül tartani a legkésőbb augusztus eleji határidőt, akkor a Windows XP megjelenését 2002 elejére fogják elhalasztani. Ez azt jelenti, hogy a cég kihagyná a legfontosabbnak számító ünnepi szezont valamint a vállalatok szokásos év végi bevásárlási időszakát is.

A Microsoft részéről valószínűleg arról van szó, hogy az idén ősszel piacra kerülő Xbox marketingjét nem szeretnék megkavarni a Windows XP megjelenésével. Az Xbox őszi piacra dobása igen fontos a Microsoft számára, ugyanis az ünnepi szezonra ennek mindenféleképpen a piacon kell lenni (a Microsoft 500 millió $-os Xbox marketingkampányát a cég nem kívánja semmivel sem megzavarni).

A várakozások szerint kezdetben 150$-ért fogja árulni a Microsoft az Xboxot. A cégnek szüksége van arra, hogy a játékfejlesztők és a játékosok izgatottan várják a játékkonzolt - és arra, hogy az Xbox megfeleljen az egyre növekvő várakozásoknak. Egyszóval: az ősz a Microsoft számára az Xboxról fog szólni, és ezt a cég nem akarja megzavarni semmivel - inkább essen áldozatul a Windows XP idei megjelenése.

Bár valószínűleg a Windows XP a cég számára sokkal több bevételt és nyereséget fog hozni, mint az Xbox, a marketingdollárok elköltése másként működik: az Xbox legnagyobb ellenfele a Sony PlayStation 2, amely jelenleg tarol a játékpiacon, a Sega pedig abbahagyta a konzolgyártást (bár jelenleg is igen népszerű a Dreamcast konzolja). Ezzel szemben a Windows XP vetélytársa többnyire valamilyen más Windows verzió.

A Windows 95 megjelenése óta a fogyasztók nem mutattak túl nagy hajlandóságot arra, hogy új operációs rendszert vegyenek. A legtöbb vásárló akkor jut újabb Windows verzióhoz, amikor új számítógépet vesz. Szinte minden elemző egyetért abban, hogy a Windows 2000 eladásai a várakozásoknál sokkal gyengébben alakulnak. Ezért, bár az új operációs rendszer halasztása veszteséget jelenthet a cég számára, valószínűleg nem az évszázad lehetőségét halasztaná el a Microsoft.

Ha időben megjelenik a Windows XP, akkor az jó felvezetést jelenthet az Xbox számára, ugyanis az egyik marketingkampány segítené a másikat. Ha azonban októberben jelenik meg a boltokban a Windows XP, akkor annak marketingkampánya árthatna az Xboxnak.

A legtöbb elemző egyetért abban, hogy szeptember vége a legutolsó szóba jöhető dátum a végső (arany) kód számára, ha ezt nem tudja tartani a Microsoft, akkor várhatóan 2002 első negyedévig kell várni a Windows XP megjelenésére.

Egyes elemzők szerint semmi esély nincs arra, hogy augusztus elejére elkészüljön a Microsoft a Windows XP-vel: igen jelentős driver-problémák vannak, és az Intel megváltozó processzor roadmapje is problémát jelent. Így a Windows XP egyáltalán nincs közel a megjelentetéshez.

A Microsoft hivatalos álláspontja szerint az iskolai szezon második felére sikerül elkészülni a Windows XP-vel, ami azt jelenti, hogy új gépekben már szeptember elején kapható lesz az új operációs rendszer. Legalább egy ún. release candidate (RC) verzió megjelenése még várható a Microsoft részéről, mielőtt a végső kód elkészül. A gyártóknak történő július végi ill. augusztus eleji Windows XP végső kód átadás lehetővé teszi a szeptember eleji megjelenést az olyan gyártók esetében, mint a Compaq, a Hewlett-Packard és a Dell.

Alig két héttel ezelőtt arról értesítette a Microsoft a PC-gyártókat, hogy a végleges kód átadása júniusban lesz, ez azt jelentette volna, hogy az iskolai szezonra már piacon lehettek volna a Windows XP-vel "felszerelt" PC-k. A múlt hét végi bejelentés azt jelenti, hogy a cég lényegében lekéste az iskolai szezont.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról