Szerző: surmo

2001. április 30. 14:56

Az eddigi legjobb médiaplayer: MPlayer

Ez az első linuxos lejátszó, ami felveszi a versenyt a Windows Media Playerrel. Támogat hagyományos X11-es renderelést, SDL-t, és a 4-es XFree86 használóinak (tipikusan pl. azok, akiknek NVIDIA kártyájuk van) elérhető az Xvideo extension, ami lehetővé teszi a hardware-s skálázást, amellett, hogy sokkal kevesebb processzoridőt igényel. Matrox kártyákon lehetőség van az OpenGL használatára is, valamint erős processzorral rendelkezők számára vannak minőségjavító filterek. Win32-es codeceket használ (természetesen), ismeri az mpeg 1/2, divx, asf formátumokat, valamint játszik VCD-t és DVD-t, a linuxos lejátszók közül a legkisebb processzorhasználattal.

A nemrégiben új külsőt kapott homepage informatív, a program kezesbárányként fordul, egyetlen hátránya talán, hogy még nincsen GUI-s kezelőfelülete, de úgy tudom, már készül. Mindezen tulajdonságok tetejébe a program alapvetően magyar fejlesztés! Mit lehetne még ezek után mondani róla? Az OpenDivX segítségével tud file-ba írni, a képkockákat png-be menteni, támogat OSS-t, ALSA-t és ESD-t, MMX/MMXext/SSE/3DNow-ra optimalizált, tud feliratozni (.sub), és még sok dolgot nem említettem. A készítők szívesen vesznek mindennemű segítséget.

A legfrissebb változat a most kiadott 0.17a ("IdegCounter" ), de a forrás CVS-ből is elérhető. A codecek itt vannak összetömörgetve, a karakterkészletek a feliratokhoz pedig itt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról