Szerző: Bodnár Ádám

2001. április 27. 12:56

Veszteséges a SiS és az ALi, jó eredmény várható a VIA-tól

[EBN] A globális PC-piac általános gyengülése felelős a tajvani ALi és SiS chipsetgyártók veszteséges első negyedévéért. A két vállalat összesen 25 százalékos részesedéssel rendelkezik az alaplapi chipsetek piacán.

[EBN] A globális PC-piac általános gyengülése felelős a tajvani ALi és SiS chipsetgyártók veszteséges első negyedévéért. A két vállalat összesen 25 százalékos részesedéssel rendelkezik az alaplapi chipsetek piacán.

Az Acer Laboratories, Inc. 4,2 millió dollár veszteséggel zárta az első negyedévet, a SiS pedig 5,2 millió dolláros deficittel zárt. Egy éve a SiS még 17,7 millió nyereséget tudott elkönvelni.

"Az erős verseny hatására az chipsetek árait jelentősen csökkenteni kellett, akár 10-15 százalékkal is" - magyarázta a helyzetet Thomas Hou, a BNP Paribas Peregrine Securities szakértője. Hou szerint az év második feléig nem fog változni a helyzet.

Ami a SiS-t illeti, a vállalatnak óriási költségeket okoz a gyárainak fenntartása. A cégnek 7,6 millió dollár nem-működésből származó vesztesége volt, amiben nagy szerepe volt egy új üzem építéséhez felvett banki kölcsön 4,5 millió dollár értékű kamatának, amit most fizetett be a vállalat.

A SiS várhatóan meg fogja sínyleni ezt az évet, elemzők szerint gyárainak működtetése az év során 76 millió dollárba fog kerülni, nem számítva a 106 millió dolláros értékcsökkenést.

Az ALi esetében a gyenge eredményeket a DVD chipek és az ALi Aladdin Pro5 alaplapi chipset viszonylagos sikertelensége okozta.

A két gyártó legnagyobb riválisa, a chipsetek piacán majdnem 50 százalékos részesedést birtokló VIA várhatóan 70 millió dolláros profittal zárja majd a negyedévet. A tajvani cég a mai napon teszi közzé negyedéves eredményeit, de korábban már bejelentette, hogy a bevételei 314 millió dolláros rekordszintet értek el.

A VIA meglepően jó szereplése főként az AMD Athlon és Duron processzorokkal használható chipkészletek sikeréből adódik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról