:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. április 25. 11:18

A Microsoft a Windows XP részévé tenné a Windows Media Player 8-at

[CNet] Aki a Microsoft Windows Media Player legújabb, 8-as verzióját szeretné használni, annak be kell szereznie a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows XP-t. A döntés kísértetiesen hasonlít a trösztellenes pert kiváltó 1996-os mozzanathoz, amikor a redmondi óriáscég az Internet Explorert csatolta a Windows 95-höz.

Ám a Windows Media Player 8 esetében a Microsoft még egy lépéssel tovább megy: a program kizárólag a Windows XP operációs rendszeren képes futni. Természetesen a 7.0 verzió továbbra is ingyenesen letölthető marad, de kimarad belőle számos olyan funkció, amely megkönnyíti a 8-as kiadás felhasználóinak életét.

Számos elemző kritizálja máris a Microsoft lépését, hivatkozva az oly sok vitát és végül komoly pert is kiváltó Internet Explorer és a Windows 95 1996-ben kezdődött és máig is tartó hercehurcájára.

A szoftvergyártó gyakorlatilag ugyanazokkal az érvekkel támasztja alá a lépés jogosságát, mint akkor tette. A Microsoft képviselője szerint a Windows Media Player 8 olyan funkciókat tartalmaz, amelyek megvalósításához szoros együttműködés szükséges a Windows XP operációs rendszerrel.

"Számos olyan funkciója van az új Windows Media Playernek, amely csak Windows XP operációs rendszerrel működik" - mondta Jonathan Usher, a Microsoft Windows Media Player termékmenedzsere. Az említett szolgáltatások közé tartozik többek között a CD-írás és a DVD-lejátszás is.

Az Internet Explorer és a Windows 95 összekapcsolásával a Microsoft az internetböngésző szoftver piaci részesedését akarta növelni. A Windows Media Player 8 esetében azonban az új operációs rendszer, a Windows XP iránti keresletet igyekszik felélénkíteni.

"A Microsoft nem igazán tudja elmagyarázni a felhasználóknak, miért is kellene frissíteniük régebbi Windows operációs rendszerüket a Windows XP-re. De a Windows Media Playert elég sokan ismerik, és a Microsoft minden lehetőséget megragad, hogy megmutassa, a Windows XP mennyivel többet nyújt a régi Windowsoknál" - értékelte a helyzetet a Gartner egyik elemzője.

A Windows XP és a Media Player 8 összekapcsolása komoly nyomást gyakorolna a rivális szoftverek gyártóira is. Ezek között található a RealNetworks RealPlayer és az Apple QuickTime médialejátszója, de a Roxio Easy CD Creator és az InterVideo WinDVD is.

A Windows Media Player 8 integrálásával a Microsoft jelentősen megnehezítené a versenytársak helyzetét, de a fogyasztók akár profitálhatnak is a versenyből. Egyfelől nem szükséges letölteni a sokféle plugint, másfelől a fent említett szoftvereknek a teljes verziójáért pénzt kérnek a gyártók.

Számos számítógépgyártó - például a Compaq, a Dell vagy a Gateway - mellékeli CD-íróval vagy vagy DVD-ROM meghajtóval felszerelt gépéhez az Easy CD Creator vagy WinDVD programot. A vásárló természetesen ingyen kapja őket, de a PC-gyártó fizet a szoftverekért. Amennyiben a Windows Media Player 8 belekerül a Windows XP-be, a számítógépgyártók valószínű meggondolják magukat, és az operációs rendszerhez ingyen mellékelt Windows Media Player 8 mellett döntenek.

A Jupiter Media Metrix felmérése szerint szinte minden számítógép előre telepített médialejátszó szoftverrel kerül forgalomba, de a felhasználóknak csak kevesebb, mint a fele használja azokat. A számítógéptulajdonosok közül 28 százalék választja a RealPlayert, 22 százalék szavaz a Windows Media Playerre és 4 százalékuk hasznája az Apple Quicktime szoftverét.

A felhasználóknak meg kell venniük a Windows XP operációs rendszert, hogy megkapják az új Media Playert, a szoftver nem lesz külön letölthető. Természetesen tovább folyik majd a Media Player 7 fejlesztése, de a régebbi verzió csak rosszabb minőségben játssza le az anyagokat és számos szolgáltatás hiányzik majd belőle.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.