Szerző: Bodnár Ádám

2001. április 24. 13:29

Júniusban várható az AMD 1 GHz-es mobil processzora

Az AMD júniusra tervezi 1 GHz órajelű mobil processzorának bejelentését, amellyel egyértelműen az 1 GHz-es mobil pentium III babérjaira tör. Az 1 GHz órajelű mobil AMD processzor árát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az AMD júniusra tervezi 1 GHz órajelű mobil processzorának bejelentését, amellyel egyértelműen az 1 GHz-es mobil pentium III babérjaira tör. Az 1 GHz órajelű mobil AMD processzor árát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Persze az Intel nem könnyíti meg az AMD dolgát: a harmadik negyedévben érkezik a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott, Tualatin magos mobil pentium III processzor, amely kezdetben 1,06 és 1,13 GHz órajelű kivitelben lesz elérhető.

A Tualatin magos mobil Pentium III bemutatásával egyidőben a Coppermine magos chipek ára jelentősen csökken majd, akár 44 százalékkal. Az 1 GHz-es modell a jelenlegi 722 dollár helyett 401 dollárért lesz kapható, a 241 dollárba kerülő 750 MHz-es modellért pedig csak 198 dollárt kérnek majd. A jelenlegi átlagos mobil processzor órajele 700 és 800 MHz között van és átlagosan 268 dollárba kerül.

Az AMD fokozatosan igyekszik a mobil piacon az Intel részesedését megtépázni, de egyelőre kevés sikerrel. Egy alaplapgyártótól származü értesülések szerint a hordozható gépek piacát 90 százalékban az Intel uralja, és amíg az AMD nem képes megoldani a processzorok hőtermelésének problémáit, még jó ideig az Intel marad vezető helyzetben.

Az Acer Computer és az Asustek Computer szóvivői szerint az AMD mobil chipjeinek nem csak árukkal, de teljesítményükkel is meg kell győzniük a vásárlókat. Az AMD mobil K6 processzorai jóval olcsóbbak az Intel chipeknél, de a teljesítményük sok esetben kívánnivalókat hagy maga után. Ráadásul a tajvani alaplapgyártó iparág az OEM modellen alapul, így azoknak a gyártóknak, akik AMD chipes mobil alaplapot terveznek gyártani, először meg kell győzniük a notebook-gyártókat a megoldás létjogosultságáról.

Összességében látható, hogy még nagyon hosszú út áll az AMD előtt, hogy komoly szereplője legyen a notebook-piacnak, és ennek az útnak csak az első állomása a megfelelő CPU legyártása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról