Szerző: xtr

2001. április 22. 20:29

Alternatíva hőcserélőre

Melyikünk nem panaszkodott már arra, hogy a 420W-os peltier rendszer, alatta a procival felfűti a lakótelepet? Ez már a múlté. Persze aki nem elveszett

Melyikünk nem panaszkodott már arra, hogy a 420W-os peltier rendszer, alatta a procival felfűti a lakótelepet? Ez már a múlté. Persze aki nem elveszett ember, az eddig is talált "kiskapukat" a fizika roppant egyszerű törvényei elől, csak kérdés, hogy mekkora hatásfokkal?

Egy magáról eddig keveset hallató, ám roppant kreatív úr, nevezetesen Steve Pignato olyat alkotott, amely mérnöki agyból tán soha nem pattant volna ki. Egyszerűen arról van szó, hogy nem "egyszerű" (pl. autóból kiszerelt) hőcserélőket használt a folyadék felületének megnöveléséhez, hanem magát a folyadékot hozta olyan helyzetbe, hogy a felülete óriási legyen. Ezt egyszerű porlasztással érte el. De hogy mégis kordában tartsa a cseppeket, az egész rendszert egy csőben helyezte el, függőlegesen.

A képen látható, hogy van egy plusz bevezetés a csövön. Erre azért van szükség, hogy egy kis többlet légáramlattal segítsük a cseppek párolgását. Egy 80mm átmérőjű venti 80% feszültségen bőven megteszi.

A megoldás helyigénye is elég meggyőzőnek hat, főleg ha az ember fia szeretné a számítógépét annak dobozában tartani, nem pedig beteríteni vele a szobát. Beépítésnél ugyanis jól jöhet, hogy a táp fölötti űr (nagytornyok esetében) teljesen kihasználható.

Szerkesztőségünk azonban mégsem ajánlja gépbe építeni ugyanis a szerkezet fent párolog. A kipárolgó folyadék pedig csak dobozon belül csapódhatna le. Erre Steve már biztos mondaná, hogy "Álljon ki egy kémény a gépből, ott legalább az utántöltés is megejthető. Ugyanis pár hónap alatt elpárologhat a rendszerből az összes víz. (Tehát sokkal gyorsabban, mint egy átlagos nyílt rendszerből.)

További tapasztalatokkal majd azután szolgálunk, hogy magunk is teszteltük a módszert. Saját megoldásunk várhatóan kicsit zártabb lesz, és lehetőleg finomabbra porlaszt majd.

Az írást az Overclockers.com publikálta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról