:

Szerző: mz

2001. április 19. 22:23

Hamarosan megjelenhetnek az első napelemmel vagy tüzelőanyag-cellával működő PDA-k

[ZDNet] A Fraunhofer-Institute energiatechnológiai részlege napelemes tápellátást mutatott be zsebtitkárokhoz. Az első napelemes PDA-k hamarosan akár az üzletek polcain is megjelenhetnek, mivel a Casio, a Siemens és további gyártók máris érdekődnek az új fejlesztés iránt.

Eddig az volt az alapvető probláma, hogy a mobiltelefonok és zsebtitkárok apró mérete miatt a házban gyakorlatilag túl kevés hely található ahhoz, hogy valamilyen alternatív energiaforrást is elhelyezzenek bennük - például napelemet vagy tüzelőanyag-cellát. A másik megoldandó gond az, hogy hiába csökken a készülékek mérete, teljesítményük továbbra is növekedik. A napelemek gyártói ugyan úgyszintén lendületesen növelik a cellák hatásfokát, de az a több évtizedes fejlesztés ellenére is csak 25-30 százalék körül mozog - legalábbis a kereskedelmi forgalomban eladhatatlanul drága típusoknál.

A Fraunhofer Institute kutatói ezúttal azonban valahogy mégis úrrá lettek a problémákon, és sikeresen bezsúfoltak egy nagyteljesítményű napelemet egy Casio zsebtitkár fedelébe, ezzel minden külső energiaforrástól függetlenítve a készüléket. A megoldás pillanatnyilag egyedülállónak számít a maga kategóriájában.

A megoldás legfontosabb részlete az, hogy a készülék önállóan is képes működni, még rendkívül előnytelen megvilágítási körülmények között is. Egy átlagos munkahelyre a napsütésnek csak három százaléka jut el, napelemes készülék azonban akár egy százaléknyi napsugár-mennyiséggel is képes működni.

A közvetlen napsugárzásban négyzetcentiméterenként akár 35 milliampert is elérő áramnagyság a napelem különleges tervezésének köszönhető. A negyven darab szilícium egykristályból készült cella a háztetők alakzatát követve helyezkedik az áramot gyűjtő vezeték felett, így optimálisan használva ki a kevésre rendelkezésre álló helyet.

A napelemek felületét egy a fényt jól elnyelő, elektromosan szigetelő anyag, egy szilíciom-oxidból és nitridből álló réteg borítja. Ahol a fémezéseket, az áramot elvezető vezetékek csatlakozásait el kell helyezni a cellákon, ott el kell távolítani ezt a fedőréteget, és ez csak egy bonyolult eljárással végezhető el. A Fraunhofer kutatói ezen a téren is előreléptek, különleges lézerrel távolítják el a réteget, amivel jelentősen csökkenthető a gyártási eljárás lépéseinek száma. Ezzel csökken a cellák előállítási költsége, aminek köszönhetően olcsóbb napelemek kerülhetnek a fogyasztók számára kínál készülékekbe.

Ugyancsak a Fraunhofer Intézet mutatott be egy apró, de működőképes gáz-mikrocellát. A cella akár PDA-kban vagy mobiltelefonokban is használható. A tüzelőanyag-cellák számos előnnyel bírnak a hagyományos elemekkel szemben: sokkal nagyobb mennyiségű energia tárolására képesek, nagyobb az élettartamuk, formájuk változatos lehet, önmaguktól nagyon csekély mértékben sülnek ki. Az Intézet egy videokamerában mutatta be a cella működését, mely 10 W leadására volt képes 5 Volt feszültség mellett, miközben mérete alig nagyobb egy matchboxénál. Az energiát hidrogén biztosította, a cella 16 bipoláris lemezt tartalmazott. A tápegység külön tartalmazott egy tüzelőanyag-cellát, és egy gáztartályt, így a két egység egymástól külön is tervezhető, méterezhető vagy cserélhető. Az Intézet 1998-ban már mutatott be hasonló megoldást egy laptoppal, azóta további fejlesztéseket végeztek a cellák belső felépítése terén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.