:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. április 13. 13:42

Az IBM új chipje leegyszerűsíti az internetes eszközök tervezését és gyártását

Az IBM tegnap mutatta be internetes eszközökhöz kifejlesztett integrált chipjeit, amelyek szolgáltatásaikon kívül alacsony energiaigényükkel hívják fel magukra a szórakoztatóelektronikai eszközök gyártóinak figyelmét.

Az IBM tegnap mutatta be internetes eszközökhöz kifejlesztett integrált chipjeit, amelyek szolgáltatásaikon kívül alacsony energiaigényükkel hívják fel magukra a szórakoztatóelektronikai eszközök gyártóinak figyelmét.

Az IBM felismerte, hogy a jelenleg használatos mikroprocesszorok erősen behatárolják a rájuk építhető berendezések funkcióit, méretét és üzemelési idejét. Ezért olyan testre szabható platformot fejlesztettek ki, amely teljesen a gyártók igényeihez és az elkészíteni kívánt berendezés tulajdonságaihoz igazítható. Ez az IBM PowerPC Internet Appliance Platform.

Az IBM Internet Appliance Platform a mikroprocesszoron kívül memóriavezérlőt, LCD meghajtót és touch screen menedzsment funkciókat is tartalmazhat - mindezt 60 dollár körüli áron. A költségek minimalizálása érdekében az IBM east fishkill-i (NY, USA) gyárában vállalja a chipek majdnem készre szerelését, így az áramkört felhasználó gyártónak már csak a saját igényeihez kell igazítani azt.

A világ legnagyobb számítógépgyártója szerint a PowerPC Internet Appliance Platform rendkívüli szabadságot ad az internetes eszközök tervezőinek, mivel semmiféle kompromisszumot nem kell kötniük a készülékek fejlesztésénél. Az IBM bejelentése jól illik abba a folyamatba, amely során egyre több és több funkciót építenek bele az integrált áramkörökbe, amit a félvezetőgyártás technológiájának fejlődése tesz lehetővé. Így a gyártók egyetlen apró chip segítségével valósíthatják meg azokat a feladatokat, amelyekhez korábban több chipre, nagyobb helyre és több energiára volt szükségük.

A Kék Óriás szóvivője szerint az IBM hat nagy japán szórakoztatóelektronikai vállalattal működik együtt a PowerPC Internet Appliance Platform alapú készülékek tervezésében, de hogy melyek ezek a gyártók, azt nem árulta el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.