:

Szerző: Bőle György

2001. április 11. 15:14

Egy ideálisnak tűnő középkategóriás grafikus megoldás: Matrox G550

Meg nem erősített hírek szerint a Matrox heteken belül bejelenti a G400/G450 széria folytatását, a G550-et. A kiszivárgott, fenntartásokkal kezelendő specifikációk egy középkategóriás feature-gazdag chipet sejtetnek, amelyet valószínűleg az NVIDIA Geforce 2 MX és a PowerVR KYRO II szegmensében kívánnak hadrendbe állítani.

Meg nem erősített hírek szerint a Matrox heteken belül bejelenti a G400/G450 széria folytatását, a G550-et. A kiszivárgott, fenntartásokkal kezelendő specifikációk egy középkategóriás feature-gazdag chipet sejtetnek, amelyet valószínűleg az NVIDIA Geforce 2 MX és a PowerVR KYRO II szegmensében kívánnak hadrendbe állítani.

A kiszivárgott, nem hivatalos specifikációk:

  • 0,18 mikronos technologia
  • AGP 1X, 2X, 4X
  • 360 MHz RAMDAC
  • 32 MB DDR memória
  • OpenGL és DirectX támogatás
  • 256-bit DualBus
  • Új DualHead Display opciók
  • Vibrant Color Quality 2 rendering
  • Environment-Mapped Bump Mapping
  • Matrox Skinning
  • Displacement Mapping
  • UltraSharp DAC
  • Chipre integrált TV-jel átalakító - kimeneti
  • Hardveres DVD gyorsítás
Természetesen, mint a kanadai cég nagy rajongója egyből egy kis gondolatfüzért is mellékelnék. Kezdetben magam is nagyon csalódott voltam a CeBIT-re várt G800 bejelentés elmaradása miatt. Azonban kicsit jobban nézegetve a kialakult helyzetet, kifejezetten jó döntésnek tartom a G800-projekt elnapolását.

Jól látható, hogy a GeForce3 létjogosultsága a piacon inkább szimbolikus, mint gyakorlati. A DX8-ra épülő játékok hiánya abszolút nem indokolja a GeForce2-nél fejlettebb és gyorsabb chipek létjogosultságát, függetlenül attól, hogy kétségtelenül korszakalkotó architektúra a GeForce3-é.

A piacon a legnagyobb harc - a gyártók bevételének legnagyobb részét hozó - középkategóriás kártyák között van. Ezek a kártyák azok, melyek olcsó árukkal és gazdag képességeikkel gyakorlatilag minden piaci szegmens igényeit ki tudják elégíteni, amolyan "játssz és dolgozz" analógiára. Ebben a kategóriában a G550 egy tökéletes megoldás, sőt talán a legjobb, mivel a vállalati piacon a Matrox név fénye máig töretlen.

Sajnos egyelőre a G800-ról nem tudni biztosat, de biztos vagyok benne, hogy nem kell még temetnünk - sőt. Számos pletyka-szinten ismert képessége (beágyazott memória licenc a Bitboystól?), a driverekben még mindig látható utalások azt a tézisemet erősíti, hogy csupán elcsúsztatták a megjelenését az Xbox-szal, DX8-cal, no és az arra épülő játékokkal fémjelzett őszi szezonra. Utólag be kell látnom, hogy valóban nem lett volna túl jó lépés egy újabb DX8-gyorsító piacra dobása. A GeForce3 megjelenésével az NVIDIA is inkább presztízsgyőzelmet aratott, mintsem pénzügyit. Mert mi is a GeForce3? Egy jó drága, alapvetően az Xboxba tervezett erődemonstráció, a technonógiai győzelem zászlója, amelynek eladási számai DX8-as játékok tömege nélkül nem lesznek túl meggyőzőek...

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.