Szerző: Bodnár Ádám

2001. április 9. 16:09

NVIDIA Crush chipkészletes alaplapok az ABIT műhelyéből

[Digit-Life] Az ABIT hamarosan két NVIDIA Crush12 chipsetes alaplapot is piacra dob, az AMD Athlon processzorok tulajdonosait megörvendeztetendő.

[Digit-Life] Az ABIT hamarosan két NVIDIA Crush12 chipsetes alaplapot is piacra dob, az AMD Athlon processzorok tulajdonosait megörvendeztetendő.

Az alaplapokon található NVIDIA Crush12 chipkészlet PC133 és DDR266 memóriatípusokat támogat, de a hírek szerint az ABIT eme két lapján csak DDR DIMM foglalatokat találni. Az integrált videochip memóriasávszélessége 128 bit, azaz egy teljes értékű GeForce2 MX-et kap, aki egy ilyen alaplapot választ.

Az ABIT NV7 nevű lap teljes ATX formátumú, 1 AGP és 5 PCI bővítőhelyet tartalmaz, 3 DDR DIMM memóriamodul fogadására alkalmas. Az ABIT NV7 támogatja az ATA/100 eszközöket, 4 USB perifériát kezel és integrált AC'97 hangchippel is ellátták.

Az ABIT NV22 egy micro-ATX kivitelű alaplap, amelyet főként rendszerintegrátorok számára ajánl az ABIT. Kis méretéből adódóan a lapra csak 3 PCI foglalat fér, de az egyéb paraméterei megegyeznek az ABIT NV7-nél megismertekkel.

Bár még a Crush chipset sincs hivatalosan a piacon, már tudni lehet, hogy az NVIDIA következő dobása az integrált NV17 nevű grafikus mag lesz, amely már DirectX 8 gyorsítására is képes.

Az alaplapgyártók és a felhasználók életét is megkönnyíti, hogy az NV17 magot tartalmazó Crush17 és Crush18 chipkészletek lábkompatibilisek a Crush12-vel. Az NVIDIA-tól már szinte megszokott, hogy azonos driverekkel is használhatók. A két chipset közötti különbség, hogy a Crush17 grafikus magja fele akkora (64 bites) memóriasávszélességgel rendelkezik, mint a Crush18.

Az NV17 magot tartalmazó és DDR SDRAM-ot támogató Crush17 és Crush18 chipkészletek megjelenési ideje egyelőre ismeretlen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról