Szerző: Bodnár Ádám

2001. április 9. 14:02

PowerVR KYRO II : az NVIDIA rémálma?

A Guillemot nemrégiben jelentette be Hercules 3D Prophet 4500 videokártyáját, amely a PowerVR KYRO II videochipre épül. A 64 MByte SDRAM memóriával felvértezett kártya várhatóan május 16-án kerül az üzletek polcaira.

A Guillemot nemrégiben jelentette be Hercules 3D Prophet 4500 videokártyáját, amely a PowerVR KYRO II videochipre épül. A 64 MByte SDRAM memóriával felvértezett kártya várhatóan május 16-án kerül az üzletek polcaira.

A KYRO II videochippel azonban nem csak a Guillemot-nak vannak tervei, információink szerint az NVIDIA-val mostanában nem éppen baráti viszonyban levő Creative Labs-on kívül az MSI és az InnoVISION is hamarosan bejelenti az új PowerVR chipre épülő videokártyáját.

A Guillemot képviselője szerint a KYRO II azért lehet rendkívül sikeres, mert nagyobb teljesítményű és olcsóbb is az NVIDIA GeForce2 MX 400 videochipjénél. A Guillemot ezért úgy döntött, hogy nem is épít kártyát a GeForce2 MX 400-ra. Valószínű, hogy a Creative Labs is így dönt majd, de ne felejtsük el, hogy a videokártyák piacának egyik meghatározó szereplője az ASUS már bejelentette az új GeForce2 MX családra épülő kártyáit és számos nagy tajvani gyártótól, mint például az itthon nagyon kedvelt ABIT-tól is várhatunk ilyen kártyákat.

A tesztek alapján a KYRO II méltó vetélytársa a ma piacon levő szinte összes chipnek, ráadásul az ára is igen kedvező, a Hercules 3D Prophet 4500 kártya ajánlott kiskeredkedelmi ára 149 dollár.

A nagy kérdés azonban az, hogy elegendő lesz-e a KYRO II ereje azokhoz a játékokhoz, amelyeket még a GeForce256 idején kezdtek el fejleszteni, és támogatják, sőt igénylik a hardveres T&L motort, amelynek a KYRO II híján van.

Sokan attól tartanak, hogy egy hardveres T&L motor nélküli kártya elterjedése visszavetheti a technológiát kihasználó játékok megjelenését. Mások csak egyszerűen olcsó videokártyát keresnek, és nem foglalkoznak vele, hogy hosszú távon mennyire használható. Bárhogy is legyen, a KYRO II kedvező ár/teljesítmény viszonyával valószínű sokak tetszését elnyeri.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról