:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. április 9. 11:09

Érdekességek az AMD új processzorairól: Palomino, Morgan, Hammer

A német Planet 3DNow! az AMD közép-európai PR menedzserével, Jan Gütterrel készített egy interjút, amelyben a cég közeljövőben megjelenő processzorairól esett szó.

A német Planet 3DNow! az AMD közép-európai PR menedzserével, Jan Gütterrel készített egy interjút, amelyben a cég közeljövőben megjelenő processzorairól esett szó.

Az AMD képviselőjének elmondása szerint a Thunderbird mag nem csak 1,4 hanem akár 1,5 GHz órajelet is elbír és valószínű az AMD ezt ki is fogja aknázni, azaz a Palomino megjelenése előtt várható még két Thunderbird magos Athlon processzor.

Ami a Palominót illeti, gyakorlatilag egy kis fazonigazításon átesett Thunderbirdről van szó, amely a feljavított branch prediction (elágazásbecslő) egységen és a hardveres prefetch alkalmazásán kívül csak az alacsonyabb működési feszültségben tér el a Thunderbirdtől.

Gütter szerint a tiszta szilíciumból készült ultra-alacsony hőleadású magról, a több fokozatú futószalagról és az SSE2 támogatásról szóló hírek csupán alaptalan pletykák.

Egy másik német lap információi szerint a Palomino mag mérete 150 mm2 (25 százalékkal nagyobb a Thunderbirdnél) és 46 millió tranzisztort tartalmaz. Az AMD Palomino magos Athlon processzorai a harmadik negyedévben jelennek meg, az induló órajel 1533 MHz lesz.

Ami az AMD sokak által megváltóként várt Hammer processzorsorozatát illeti, nem egy új fejlesztésű chipről van szó, a Hammer csupán egy 64 bites regiszterekkel és a szükséges utasításkészlettel kibővített K7 mag csupán, amelyet kifejezetten munkaállomásokba és szerverekbe szán az AMD. Ezért a Hammer processzorok nem Socket A foglalatba illeszkednek majd, hanem egy teljesen új, a 32 bites architektúrákkal párhuzamosan létező platformot kapnak.

Az AMD a Hammerrel inkább az Intel Itanium és a Xeon babérjaira tör, nem az otthoni felhasználóknak szánja ezeket a chipeket. A processzorok SSE2 támogatása is kérdéses még, bár az AMD rendelkezik a szükséges jogokkal, a végleges döntést még nem hozták meg. Az 1-2 processzoros rendszerebe szánt Clawhammer chipek és a 4-8 utas kiszolgálókba szánt Sledgehammer processzorok 2002 első negyedévében jelennek majd meg.

Gütter ejtett pár szót a Morganről is, ami az AMD Duron processzorok új magjának kódneve. A hírek szerint a chip gyakorlatilag a cache méretében tér majd el a Palominotól. Gütter szerint a Morgan magos Duron chipek kizárólag az AMD austini (TX, USA) gyárában készülnek, alumínium-alapú technológiával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.