Szerző: Vörös Péter

2001. április 2. 00:22

A Dell különféle ingyenes ajándékokkal igyekszik növelni PC eladásait

Az iparág kedvenc marketingtechnikája az ingyenes ajándékok bevetése, nemrég a Dell is úgy határozott, hogy ezeket fogja alkalmazni a fogyasztók elnyeréséhez és a versenytársak helyzetének további megnehezítéséhez. Hogy mik ezek az ingyenes ajándékok? MP3 lejátszók, CD-RW ill. DVD-ROM upgrade-ek és egyéb kellékek laptopokhoz és asztali PC-khez. Ezenkívül a Dell nem számít fel költséget a szállításért sem. Ezen a héten a kedvezmények egy része véget ér ugyan, de számos ajánlatot továbbra is fenntart az USA első számú PC gyártója.

A Dimension 8100 egyes modelljeinek vevői egy Dell Audio Receiver nevű otthoni MP3 lejátszót kapnak, ennek ára egyébként 199$. Egyes otthoni PC vevők pedig ingyenes upgrade-hez jutnak a CD-ROM-ról egy CD-RW-re vagy DVD-ROM-ra, ez egyébként 99$-ba szokott kerülni. A kisvállalati ügyfelek pedig ingyenesen kétszeres memóriát kapnak plusz 100$ további árkedvezményt.

Egyes ajándék ügyletek már véget értek: a múlt hét csütörtökig Casio PVS 250 kéziszámítógépeket ajándékozott egyes Dimension asztali ill. Inspiron laptop PC-khez; valamint nyomtatókat, szkennereket és digitális kamerákat.

A PC ipar története egyik legsúlyosabb visszaesését éli: alacsony a kereslet, jelentősek a készletek, ez pedig arra kényszeríti a számítógépgyártókat, a kiskereskedőket és a chipgyártókat, hogy erőteljesen csökkentsék áraikat vagy más jellegű árkedvezményeket nyújtsanak.

A Dell jelenlegi ingyenes ajándékai közé tartozik még az egy éves ingyenes MSN Internet szolgáltatás biztosítása, ezenkívül a használt PC-ket is kedvező áron számítják be. A cég szóvivője szerint a Dell PC-kkel most ingyenesen együtt szállítják a Quicken és a TurboTax szoftvereket (ez utóbbi most, az amerikai adóbevallási szezon csúcsán különösen jó húzásnak mondható).

Az ingyenes ajándékok időzítése még egy szempontból érdekes: a nagy vetélytársak közül a Gateway, az IBM és a Compaq pénzügyi negyedéve az elmúlt hét végén zárult, míg a Dell pénzügyi negyedéve április végén zárul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról