Szerző: bzd

2001. március 30. 20:47

Az 'AXIA' Athlonok még mindig megállíthatatlanok

Aki rendszeresen mozog tuningos körökben, az nyilván hallott már arról, hogy az "AXIA" jelöléssel (egyesek nevezik ezt "steppingnek" is) bíró Athlonok az aktuális tuningbajnokok. Ezek a processzorok (melyek 1000MHz feletti órajeleken kerülnek piacra) szinte kivétel nélkül mennek 1300-1400MHz-en. Az aktuális rekorder egy 1200MHz-es példány, ami némi folyékony nitrogén segítségével 2145MHz-en is elszaladgált. Az eredmény, amit most szeretnék megemlíteni ugyan nem ennyire extrém, mégis figyelemre méltó. Egy gyárilag 1000MHz-es 'AXIA' jelöléssel rendelkező példányt sikerült a ChillBlast-éknak léghűtéssel, 1.85V magfeszültség mellett 1465MHz-re (12*122MHz) cibálniuk...

A legújabb elméletek szerint a processzormagon a második sor első négy karaktere (esetünkben "AXIA") a chip képességeiről árulkodik, azaz a proci annál nagyobb sebességek elérésére képes, minél hátrébb van ez az első négy betű az ABC-ben, tehát egy "AQGA" jelölésű szerényebb esélyekkel indulhat a küzdelemben, mint "X"-es társa. Az mindenesetre érdekes, hogy az 1.3GHz-es Athlonok mind "AXIA" jelűek, míg az alacsonyabb órajeleken több különféle változattal is találkozhatunk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról