:

Szerző: Vörös Péter

2001. március 30. 09:57

Tovább emelkedik a Sega részvényárfolyama: a cég bejelentette, hogy 11 játékot fognak elkészíteni a Microsoft Xbox konzoljához

[Bloomberg, CNET] A Sega bejelentette, hogy 11 játékot fog kifejleszteni a Microsoft Xbox konzoljához annak debütálásáig az USA-ban ill. Japánban. A játékfejlesztő cég azt is megerősítette, hogy három jelenleg is létező játéknak is elkészül az Xbox változata, valamint új játékokat is fognak fejleszteni, mint pl. a Gun Valkyrie.

Az egyezmény révén javulnak a Microsoft esélyei a 20 milliárd $-os játékkonzol piacra történő belépéshez, ugyanis más japán játékfejlesztőknek is jelzést adhat azt illetően, hogy érdemes foglalkozni az Xbox-szal. A Sega számára ez egy újabb lépés afelé, hogy a cég a játékszoftver fejlesztésre összpontosítsa erőit most, hogy kiszállt a játékkonzol piacról.

Yuichi Kobayashi, a Shinko Securities egyik elemzője szerint pozitív lépésről van szó mindkét cég számára: a Microsoft az egyik legjobb nevű játékszoftver fejlesztő céget tudhatja maga mellett, míg a Sega ezzel a lépéssel erősítheti USA-beli eladásait (várhatóan az USA lesz az Xbox fő piaca) és valószínűleg igen jó feltételeket sikerült elérniük, mivel az elsők között álltak ki az új konzol mellett.

Bill Gates egy CNN interjúban elmondta, hogy a Sega az egyike azon 70 japán cégnek, amelyek bejelentkeztek a cégnél játékok fejlesztésére az Xbox-hoz. Gates külön kihangsúlyozta a Sega jelentőségét, mondván: "a Sega egy fantasztikus játékfejlesztő cég ... és hosszú távú együttműködésről van szó a két cég között".

Peter Moore, a Sega USA-beli részlegének elnöke szerint a Sega beleegyezett abba, hogy egyes játékokat egy ideig csak az Xbox-on fogják nyújtani. Ez további vonzóerőt jelenthet az új játékkonzolnak.

A három már meglévő játék, amelyeknek elkészítik az Xbox változatát: a Jet Grind Radio Future, a Panzer Dragoon és a Sega GT2.

Korábban egyedül a Konami játékfejlesztő cég kötelezte el magát konkrétan az Xbox mellett. A Sega megnyerése igen fontos előrelépés a Microsoft-nak, de elemzők szerint szükség lesz még az olyan fejlesztők megnyerésére is, mint a Square, a Namco és a Capcom.

A Microsoft egyelőre még mindig nem pontosította az Xbox megjelenésének dátumát, de várhatóan ez év vége felé lesz a debütálás.

A hír hatására a cég részvényárfolyama Tokióban 7,3%-kal 2.350 jenre emelkedett - értékben a japán tőzsdék 4. legaktívabb részvénye volt a Sega-é.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.