:

Szerző: Barna József

2001. március 29. 10:18

Felvirrad a "Vörös Hajnal": Kína szuperszámítógépe Transcend memóriamodulokkal

[Email] A Transcend Information Inc. - a világ egyetlen olyan alaplapgyártó cége, amely egyben saját készítésű, minőségi memóriamodulokat is gyárt - tegnap jelentette be, hogy a Kínai Népköztársaság legnagyobb teljesítményű szuperszerverét, a Dawn 3000 -et (kissé szarkasztikus fordításban Vörös hajnal/pirkadat) a cég TS512MIB4119 típusjelű PC100-as SDRAM moduljai szolgálják ki.

[Email] A Transcend Information Inc. - a világ egyetlen olyan alaplapgyártó cége, amely egyben saját készítésű, minőségi memóriamodulokat is gyárt - tegnap jelentette be, hogy a Kínai Népköztársaság legnagyobb teljesítményű szuperszerverét, a Dawn 3000-et (kissé szarkasztikus fordításban "Vörös hajnal/pirkadat") a cég TS512MIB4119 típusjelű PC100-as SDRAM moduljai szolgálják ki.


E memóriamodulok valóban megbízhatóak (érdemes a chipek feliratait közelebbről is szemügyre venni)

A Dawn 3000-es szervert a kínai 863-as nemzeti terv (körülbelül: ötéves terv) keretében fejlesztették ki: 280 processzor füzéréből áll, 168 GB memóriával valamit 3,63 Terabyte tárolókapacitással rendelkezik. E szuperszámítógép 4,023 trillió lebegőpontos művelet elvégzésére képes másodpercenként, s így a legbonyolultabb tudományos műveletek elvégzésére csakúgy alkalmas, mint kihívást jelentő hatalmas adatbázisok kezelésére valamint hálózati kiszolgálásra. A szerver teljesítményére jellemző, hogy egy 80 millió site hitet generáló honlap kiszolgálása potenciális kapacitásának tizenhatod részét veszi igénybe, valamint hogy egy számos tényezőt figyelembe vevő havi időjárás prognózis 15 perc alatt fut le rajta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.