Szerző: Bodnár Ádám

2001. március 26. 13:43

CeBIT: az IBM bemutatta Linux operációs rendszert használó karórájának új változatát

Az IBM a hannoveri CeBIT kiállításon mutatta be Linux operációs rendszert haználü karórájának legújabb változatát, amely merőben eltér a korábban már számtalan helyen látott elődjétől.

Az IBM a hannoveri CeBIT kiállításon mutatta be Linux operációs rendszert haználü karórájának legújabb változatát, amely merőben eltér a korábban már számtalan helyen látott elődjétől.

Az első és talán legfeltűnőbb különbség, hogy míg a korábbi verzió folyadékkristályos kijelzővel rendelkezett, addig az új verzió érintésérzékeny számlapja kb. 16x20 mm nagyságú OLED (organic light-emitting diode) megjelenítő, ami 640x480 pixeles felbontású és teljesen grafikus.

A felfrissített Linuxos karóra 8 MByte RAM mellett 8 MByte flash memóriával is rendelkezik, amely a készülékben található lítium-polimer akkumulátor kimerülése esetén is megőrzi tartalmát. Az órában a Linux kernel 2.2 verziója található, amin a készítők csak egy pár apró módosítást végeztek el, hogy az akkumulátor élettartamát növeljék.

Apropó akkumulátor: az IBM új karórája főként azért nem kerülhet kereskedelmi forgalomba, mert mindössze 2 órát képes működni egy feltöltéssel. Ám a gyártó szerint nincs messze az az idő, amikor egy ilyen karóra akár egy egész napot vagy egy egész hetet képes egyfolytában működni. Az IBM mérnökei szerint a kéziszámítógépekhez hasonlóan lehetne az órához egy bölcső, amibe belehelyezve nem csak az akkumulátor töltődne fel, hanem az órába töltődnének a legfrissebb hírek és információk is.

Mindenesetre az IBM keményen dolgozik, hogy az adott áramforrás elegendő ideig legyen képes működtetni az órát. Az IBM egyik képviselője szerint a Linuxos karóra előző változata mindössze 4 órán át működött egy feltöltéssel, de az operációs rendszer finomításával ezt 6 órára sikerült megnövelni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról