Szerző: Vörös Péter

2001. március 23. 08:42

CeBIT: az IBM és az SAP támogatja a Linux mainframe-es szerepét

A Nagy Kék z900-as mainframe-jén futó Linux-on mutatták be tegnap az SAP MySAP szoftverét, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára az olyan funkciók ellátását, mint a könyvelés, készletezési és rendelési rendszerek partnerekkel, valamint a humán erőforrások nyomon követése.

Az ügylet az IBM Linux-os stratégiájának újabb megerősítését jelenti: a Linux + mainframe kombináció kezd egyre népszerűbb lenni. A mainframe-en akár több ezer különböző Linux változat futhat párhuzamosan. Ez igen előnyös pl. az alkalmazás szolgáltató cégek számára, amelyek szoftverhez való hozzáférés bérlésével foglalkoznak (pl. az SAP is) - így ui. egyetlen számítógéppel kell csak dolgozniuk ahelyett, hogy sok-sok számítógépet kellene használniuk. (Az SAP elmondása szerint a ScaleOn-nál - a Bayer 100%-os tulajdonú leányvállalatánál - használnak z900 + Linux megoldást.)

Az olyan óriások, mint az IBM, a Hewlett-Packard, a Compaq és az SAP, támogatása ellenére az egyedülálló Linux vállalatok egyelőre még mindig gondokkal küszködnek.

Az SAP (amely a Red Hat egyik korai befektetője volt) szintén lelkes támogatója a Linux-nak. A legnagyobb európai szoftver gyártó cég minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy szoftverei működjenek a Linux 64-bites Intel Itanium platformon és, hogy a Red Hat-nek legyen olyan Linux változata, amely egyebek között az SAP futtatására van kihegyezve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról