Szerző: Bodnár Ádám

2001. március 21. 11:29

Megjelent az utolsó Intel Pentium III Xeon processzor

Az Intel tegnap mutatta be az utolsó olyan Xeon processzorát, amely a Pentium III magján alapul. Az új chip órajele 900 MHz és 2 MByte órajelen működő másodszintű gyorsítótárat tartalmaz.

Az Intel tegnap mutatta be az utolsó olyan Xeon processzorát, amely a Pentium III magján alapul. Az új chip órajele 900 MHz és 2 MByte órajelen működő másodszintű gyorsítótárat tartalmaz.

Az Intel termék marketing menedzsere, Tom Garrison szerint "a 900 MHz Pentium III Xeon a nyolcutas szerverek zászlóshajója". Jelen pillanatban az Intel és a ServerWorks épít majd olyan chipkészletet, amely nyolc Pentium III Xeon processzor kezelésére képes.

Az asztali processzorok területén zajló órajelháborúnak nyoma sincsen a Xeon processzorok piacán. Ez főként annak tudható be, hogy az AMD-nek nincs processzora, amelyet bevethetne az Intel ellen, másrészről a vállalatok nem cserélik le gyakran többprocesszoros szervereiket. Az Intel előző Xeon processzora kilenc hónappal ezelőtt jelent meg és 700 MHz-en működött.

A szerverekbe szánt Xeon sorozat ezentúl a Pentium 4 architektúráján alapul majd. Tavasszel megjelenik a Foster chip, ami 1,4 GHz órajelen működik, és eleinte csak 1-2 processzoros kiépítésű gépekben lesz használható, de az év második felében megjelennek azok a Xeon Foster CPU-k, amelyeket 4-8 processzoros rendszerekbe ajánl az Intel.

A tegnap megjelent Intel Pentium III Xeon 900 MHz chip szállítása már megkezdődött, a processzorok ára darabonként 3,692 dollár (~1,1 millió Ft). A chipen alapuló szerverek megjelenése hamarosan várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról