Szerző: Kovács Attila

2001. március 21. 06:25

A sikertörténet töretlen: a Matrox tegnap volt negyedévszázados

A Matrox cégek csoportja tegnap ünnepelte huszonötödik születésnapját.

A Matrox cégek csoportja tegnap ünnepelte huszonötödik születésnapját. Az 1976-ban Lorne Trottier és Branko Matic által Monterálban alapított cég mára világméretűvé nőtte ki magát és a megbízható, magas színvonalú grafikus, képfeldolgozó és videoeditáló megoldásaival sikerült kivívnia a vásárlók elismerését.
"Egy meglehetősen gyorsan változó környezetben munkálkodunk, ahol a cégek jönnek-mennek." - nyilatkozta Lorne Trottier a Matrox cégcsoport elnöke. "Sikerünket a megbízható alkalmazottainknak és az alkalmazottak azon képességének köszönhetjük, hogy képesek előretekinteni és olyan termékeket készíteni, melyek minőségükkel, teljesítményükkel és értékükkel emelkednek ki a mezőnyből."

Bárhonnan is nézzük, a Matrox óriási karriert befutott, innovatív cégnek számít a high-tech iparban. Az első komolyabb fejlesztésük a Video RAM volt, amely rögtön nagy sikert befutott termék lett. Mint minden befutott cégnél, a Matroxnál is a siker három alappilléren nyugszik: kemény munka, hajtóerő és nagy gyakorlat. A vállalat alapítói mindig lépést tartottak a fejlődéssel és 25 év folyamatos nyereségesség után is termékek tucatjaival jelennek meg, és szerepelnek meggyőzően a nemzetközi piacokon. Emögött a siker mögött a kövektező filozófia áll: "Egy termék nem ér semmit, ha nem innovatív".

"Okot kell találnunk arra, hogy a termékünk jobb legyen, mint a többi. Ha nincs ilyen ok, akkor nem leszünk sikeresek." - nyilatkozta Trottier. "Cégünk erőssége abban rejlik, hogy mindig valami új fejlesztéssel jövünk ki elsőként, ez pedig arra ösztönzi az embereket, hogy tőlünk vásároljanak."

Trottier filozófiája beigazolódni látszódik: az évek folyamán sokan választották a Matrox termékeket. 1976-tól kezdődően az eladások folyamatosan nőttek a kezdeti 250.000 dollárról a 2000-ben elért 500 millió dollárig... A két mérnök egy garázsból indulva, 20.000 dolláros kölcsönnel a zsebében mindössze három hónap működés után adta el első termékét, a Video RAM-ot. A kölcsönt még abban az évben visszafizették és azóta a cég önfenntartó.

A Video RAM-ot sikeres és nem utolsó sorban korszakalkotó termékek tucatja követte. Például az 1983-ban bemutatott GXB 1000, amely megnégyszerezte az akkori hardverek által támogatott pixelek számát. 1993-ban a Matrox volt az első, aki 64 bites grafikus processzort mutatott be.

Folytatván a fejlesztéseket, 1998-ban bemutatták a világ első "minden egyben" típusú videoeditáló kártyáját, a Matrox Marvel G200TV-t. 1999-ben a Matrox G400 debütálásával újból történelmet írtak: ez volt a világ első Environment Mapped Bump Mappinget, illetve Matrox által bevezetett DualHead technológiát támogató grafikus chipje.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról