Szerző: Vörös Péter

2001. március 19. 02:42

Az NVIDIA részvényárfolyama jelentősen emelkedett csütörtökön, miután a Prudential Securities emelte a cég besorolását

[CNET] Csütörtökön a cég részvényárfolyama 4,31$-ral (8%-kal) 61,38$-ra emelkedett, miután a Prudential Securities egyik elemzője, Hans Mosesmann a cég besorolását "tartani"-ról "erős vétel"-re emelte fel és az 1 éves cél árat 80$-ra emelte. Az NVIDIA az elmúlt negyedévek során rendre meghaladta az elemzők előrejelzéseit, míg a többi chip gyártó cég elmaradt a becslésektől vagy profit-figyelmeztetést tett közzé.

Mosesmann szerint a Prudential Securities által figyelt 32 többi félvezetőipari céggel ellentétben az NVIDIA nem fog profit-figyelmeztetést közzé tenni ebben a negyedévben, sőt arra is jó esély van, hogy a cég felül fogja múlni a várakozásokat. A First Call várakozás erre a negyedévre részvényenként 39 cent nyereség és 237,6 millió $ forgalom.

Mosesmann korábban attól tartott, hogy a cég nem fogja elérni a várakozásokat, most azonban világosan látszik az, hogy a GeForce2 MX chip-ek átlagos eladási ára (28$) magasabb a vártnál és a TNT2 chip-ekénél (12$). Az NVIDIA chip-ek iránti kereslet igen erős és a cég továbbra is jelentős piaci részesedést nyer versenytársaival, főleg az ATI-val szemben. A DRAM-ok árának drasztikus csökkenése is kedvező hatással van az üzletmenetre.

Az utolsó negyedévben a Santa Clara (Kalifornia) központú cég 31,1 millió $-os (részvényenként 38 centes) nyereséget ért el és 218,2 millió $-os forgalmat. A cég részvényárfolyama 88$-on volt a csúcson júniusban, míg a mélypontot decemberben érték el 27,50 $-nál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról