Szerző: roberto

2001. március 15. 10:53

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének pályázati felhívása

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete a következő felhívást tette

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete a következő felhívást tette közzé:

A Linux szélesebb körű elterjedésének legnagyobb hazai gátja, hogy kevés a magyar nyelvű dokumentáció, kevés a magyar nyelven beszélő program. A nagyobb grafikus rendszerek (Gnome és a KDE) többé-kevésbé beszélnek magyarul, azonban ez még kevés. Hiányzik egy olyan szabad irodai programcsomag, amely már a telepítéstől kezdve csak magyar nyelven beszél a felhasználóhoz. Szükség van továbbá olyan ingyenes magyar nyelvű tankönyvsorozatra amely a kezdő és a haladó felhasználóknak nyújt segítséget a Linux használatához. Ahhoz, hogy a fordítók munkáját egyszerűbbé tegyük, hogy a fordítások minél hamarabb elkészüljenek szeretnénk elkészíttetni és üzemeltetni egy olyan webes alkalmazást, amely támogatja az egységes terminológia kialakítását és a fordítások közötti verzióváltozások követését. Ezért a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete a MeH Informatikai Kormánybiztosságától kapott támogatásból a következő munkákra 7 millió forintos összdíjazással pályázatot ír ki:

  • Pingvin Füzetek: 32 db füzetre a számítástechnika alapjaitól a Linux Rendszeradminisztrációig összesen 1650 oldalon 3 millió forintos összdíjazással. A pályázat célja GNU/Linux operációs rendszer terjedését segítendő egységes jól használható oktatási anyag készítése, amely a megfelel a számítástechnikával ismerkedő kezdők és a haladók igényeinek is. A füzetekre külön-külön lehet pályázni, de a pályázati lehet több témában is.
  • Fordítást Segítő Rendszer 2 millió forint díjazással, amely segíteni kívánja a szabad szoftverek magyarítását és az egységes terminológia megteremtését. A pályázat célja egy olyan a magyarítások segítését célzó webes alkalmazás kifejlesztése, amely a fordítási projecteknek egységes nyelvi hátteret biztosítana.
  • A StarOffice 5.2 vagy a leendő OpenOffice 6.0 teljes magyarítását 2 millió forintos díjazásért. A pályázat célja egy teljes egészében magyar nyelven működő szabad irodai programcsomag magyarítása, lehetővé téve a Linux irodai elterjedését.

A pályázati feltételek, a követelmények és az űrlapok a http://palyazat.lme.hu címről tölthetők le. A beadási határidő mindhárom pályázat esetén --a munka nagyságához képest-- nagyon közeli időpont, március 26, ekkorra kell például elkészíteni a Pingvin-füzetek mintafejezeteit, ugyanakkor megfelelni a szigorú formai követelményeknek (a pályaműveket SGML DocBook formátumban kell leadni). Félő, hogy nem a legjobb pályázók, hanem az LME-közeli cégek, emberek lesznek csak képesek teljesíteni az elvárásokat.

a címlapról