Szerző: Vörös Péter

2001. március 9. 09:04

A Seagate, a világ legnagyobb HDD gyártója újabb malajziai gyárat zár be

Ez év végével fogják bezárni a Malajzia északi részén lévő Penang állambeli gyárat, ez öt hónapon belül a második Seagate Technology gyárbezárás a távol-keleti országban. A gyárban dolgozó 4000 alkalmazottnak kompenzációs csomagot ajánl fel a cég, míg azokat, akik nem fogadják el ezt, az országban található másik két gyárban fogják foglalkoztatni. Tavaly októberben a szintén északi Perak államban lévő Ipoh-i gyárát zárta be a Seagate.

Forrest Monroy, a Seagate szóvivője elmondta, hogy a lépésre azért volt szükség, mert a hatékonyságnak és termelékenységnek köszönhetően kevesebb gyárban tudják elérni a rekord mennyiségű winchester gyártást.

A lépés azt követi, hogy a számítógépes alkatrészek kereslete világszerte csökken: ld. Intel bejelentést, amely egyértelműen a csökkenő alkatrész keresletet tükrözi.

A hír természetesen nem túl jó Malajzia számára, amelynek nemzeti összterméke felét adja az export és ez utóbbi 2/3-át adják az elektronikai alkatrészek. Az ország a tavalyi utolsó negyedévében 6,5%-kal növekedett, ami másfél éve a leglassúbb érték és egyértelműen az USA ill. más export piacok gyengülésének 'köszönhető' (érdekesek a párhuzamok az itthoni helyzettel).

Monroy kijelentette, hogy Malajzia továbbra is kulcsfontosságú gyártási hely a Seagate-nél: "Malajzia továbbra is stratégiai ország marad és a beruházási költségek fókuszában áll".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról