:

Szerző: ppeter

2001. március 9. 00:10

Megjelenésre kész a DDCD újraíró

A Sony áprilistól szállítja legújabb optikai adattároló egységét, és a hozzávaló lemezeket. A DDCD (Double Density Compact Disc) szabvány a hagyományos CD és a DVD közötti távolságot igyekszik áthidalni.

Az 1.3 GB kapacitású DD-R és DD-RW lemezek a normál CD meghajtókban nem olvashatóak/írhatóak, csupán az új, DDCD újraírók lesznek képesek kezelni az új médiát. A nagyobb kapacitást az adatokat tároló pitek kicsinyítésével, sűrűbb elhelyezésével, és a spirálisan futó adatsáv sortávjának csökkentésével érték el. Természetesen a DDCD lemezeken hatékonyabb hibaellenőrzési és javítási algoritmus használatos, mint a normál CD lemezeken, tekintettel az adatokat hordozó jelek kisebb méretére, amelyek precízebb dekódolást és hibajavítást igényelnek.

Az első DDCD újraíró a CeBIT-en debütáló ATAPI/E-IDE illesztéssel szerelt Sony CRX200E-RP lesz, amely a CD-R/DD-R lemezek írását 12x-es, a DD-RW/CD-RW lemezek (újra)írását pedig 8x-os sebességgel képes elvégezni. Mint látható, a meghajtó visszafelé kompatibilis, tehát a ma használatos CD-R, CD-RW, és HS-CDRW lemezek is írhatóak/olvashatóak vele, valamint a gyárilag préselt CD lemezeket is kiválóan kezeli.

A Sony ígérete szerint a DD-R/DD-RW lemezekből a meghajtó piacra dobásának első pillanatától kezdve megfelelő mennyiség áll majd rendelkezésre. Jelenlegi információink szerint a drive nem tartalmaz Buffer-Underrun elleni belső védelmet, csupán a nagyobb méretű, 8MB-os cache szolgál a buffer alulcsordulásának kivédésére. Ez elég meglepő, hiszen a DD-R/DD-RW lemezek kezdeti borsos ára mellett a Burn-Proof csábító opció lehetne, és sokat segítne az új meghajtó piaci bevezetésében. Kinek lesz kedve Buffer-Underrun miatt elrontani egy méregdrága, 1.3GB-os DD-R lemezt?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.