Szerző: Bodnár Ádám

2001. március 7. 14:04

Egyelőre nincs szükség az 1,3 GHz órajelű Athlonra - állítja az AMD elnöke

Az AMD a tegnapi napon csökkentette egyes processzorainak árit. Korábban sokan - köztük mi is - úgy vélték, az árcsökkentéssel egyidőben az AMD bemutatja 1,3 GHz-en működő Athlon és 900 MHz órajelű Duron processzorát is, de az AMD elnöke Hector Ruiz szerint még nem jött el a piacra dobás ideje.

Az AMD a tegnapi napon csökkentette egyes processzorainak árit. Korábban sokan - köztük mi is - úgy vélték, az árcsökkentéssel egyidőben az AMD bemutatja 1,3 GHz-en működő Athlon és 900 MHz órajelű Duron processzorát is, de az AMD elnöke Hector Ruiz szerint még nem jött el a piacra dobás ideje.

A Morgan Stanley Dean Witter befektetői konferencián Ruiz úgy érvelt, hogy az 1,2 GHz órajelű AMD Athlon processzor szinte minden tesztben felülkerekedik az 1,5 GHz-es Pentium 4-en, ezért az AMD nem látja szükségét egy gyorsabb Athlon piaci bevezetésének. Ruiz a népszerű internetes hardveroldal, a Tom's Hardware tesztjét is megemlítette, ahol az 1,2 GHz órajelű Athlon processzor gyorsabbnak bizonyult egy 1,6 GHz-re húzott Pentium 4-nél.

Az Intel támogatói megkérdőjelezték az AMD taktikáját. Szerintük az AMD azért halogatja a processzor bejelentését, mert technológiai problémái adódtak. Az AMD képviselői pedig azzal támadták az Intel-t, hogy a Pentium 4 reklámkampányában túl nagy hangsúlyt helyez az órajelre, pedig az összesített teljesítmény az, ami számít. Ezután a felek egymásnak estek és különféle benchmark eredményekkel próbálták kedvenceiket - és magukat - igazolni.

Az AMD elnöke beszélt a cég közeljövőre vonatkozó terveiről is. Ruiz elmondta, hogy a Palomino magos asztali és mobil Athlon processzorok gyártása még ebben a negyedévben megkezdődik. Ezt követi majd a Duron felfrissített változata, amelyet egyelőre Morgan néven ismerhetünk. Az év végén az AMD is átáll a 0,13 mikronos csíkszélességre és a negyedik negyedévben megkezdődik a Thoroughbred processzor próbagyártása amit 2002 elején követ az alsó kategóriás Appaloosa.

Az AMD munkaállomásokba és szerverekbe szánt Hammer processzorcsaládjából az 1 és 2 processzoros rendszerekbe szánt Clawhammer első példányai 2001 negyedik negyedévében várhatók, a 4-8 chipes high-end rendszerekbe kerülő Sledgehammer processzorok próbagyártása pedig 2002 első negyedévében keződik meg.

A legnagyobb kérdés talán az, hogy az AMD milyen új technológiákat kíván bevetni az Athlon új változatában. Tudjuk, hogy az Intel már ma rendelkezik olyan Pentium 4 chipekkel, amelyek léghűtéssel 2 GHz órajelen működnek. A Pentium 4 architektúra igen jól skálázható, ráadásul az előzetes becslések szerint a 0,13 mikronos csíkszélességgel legyártott példányok magja nem egészen fele lesz a 217 mm2-es Willamette-nek, ami olcsó előállítást tesz lehetővé. Egyszóval az AMD-nek össze kell szednie magát és bedobni néhány technológiai újítást, különben gyorsan elvesztheti piaci pozícióit.

Véleményed mondd el a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról