:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. március 2. 10:40

Elkészült az intelligens platformokat kezelő interfész (IPMI) 1.5-ös specifikációja

[Mmd] Az Intel Corporation, a Hewlett-Packard Company, a NEC

[Mmd] Az Intel Corporation, a Hewlett-Packard Company, a NEC Corporation, és a Dell Computer Corporation mai közös bejelentése szerint elkészült az intelligens platformokat kezelő interfész specifikációjának (Intelligent Platform Management Interface - IPMI) 1.5-ös verziója.

Az IPMI a kiszolgálók fizikai jellemzőit (a hőmérsékleti és feszültségadatokat, valamint a ventillátorok, a tápegységek és a váz pillanatnyi állapotát) figyelő intelligens hardverelemek egységes interfészeit határozza meg. Az új képességek révén megszerezhető információk növelik a rendszerkezelés és a rendszer-helyreállítás hatékonyságát, illetve támogatják az informatikai eszközök működésének nyomon követését, alkalmat nyújtva ezzel a vállalatoknak informatikai összköltségük csökkentésére.

Az IPMI 1.5 új interfészei elősegítik a távoli környezetek rackre szerelt internet-szervereinek és -rendszereinek soros összeköttetésen, modemen vagy LAN-hálózaton keresztül történő menedzselését. Az IPMI 1.5 olyan jellemzőt is tartalmaz, amely rendszerhiba felmerülése esetén automatikusan riasztja az informatikusokat és lehetővé teszi a rendszer azonnali helyreállítását. A távkezelési funkciókkal együtt alkalmazott új képességek révén a rendszergazdák a rendszer általános állapotától, a tápegységek státuszától, illetve a kommunikációs adathordozó típusától függetlenül, üzemkiesések nélkül menedzselhetik szervereiket és rendszereiket.

Az 1.0-ás verzióból továbbfejlesztett IPMI 1.5 kibővített jellemzői a már alkalmazott és a jelenleg kidolgozás alatt álló szabványokat (pl. Desktop Management Task Force Alert Standard Forum, CompactPCI, SMBus 2.0 és a nemrégiben előterjesztett PCI Management Bus) egyaránt támogatják.

"Az emelt szintű képességekkel rendelkező, új szerverhardverek gyors, hatékony és gazdaságos piaci bevezetését elősegítő IPMI specifikáció egyre szélesebb körű elfogadottságnak örvend" - nyilatkozta Kirk Skaugen, az Intel Corporation nagyvállalati platformokért és szolgáltatásokért felelős marketingigazgatója.

"Az IPMI 1.5-ös verziójával a rendszergazdák olyan távmenedzselési funkciók birtokába jutnak, amelyek mind a rutin jellegű műveletek, mind pedig a rendkívüli beavatkozást kívánó lépések esetén folyamatosan igénybe vehetők."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.