Szerző: Bodnár Ádám

2001. február 28. 16:28

Az Intel internetes architektúrák jövője

[Mmd] Az Intel

[Mmd] Az Intel Corporation vezérigazgatója, Craig Barrett tegnap négy platformot és szilíciumarchitektúrát ismertetett, amelyek meghatározzák az Intel internetes gazdaságban betöltött szerepét.

Barrett határozottan arra buzdította a közönséget, hogy a rövidtávú gazdasági bizonytalanságok ellenére az Intellel együtt ők is fektessenek be a tartós növekedésbe. "Az internet a jövő növekedési motorja" - mondta Barrett. "Bár ma még nem igazán nagy a kereslet a technológiai cégek termékei iránt, az internet világméretű kiépülése a későbbiekben is ösztönzőleg hat majd a hatékonyság növekedésére, valamint az új kommunikációs formák és vadonatúj termékkategóriák megjelenésére. Itt az ideje, hogy mi is befektessünk ebbe a jövőbe.

"Az Intel négy architektúrája technológiai alapot kínál az iparág számára az internet által kínált növekedési lehetőségek kiaknázásához. Az Intel olyan alapvető architektúra-építőelemekkel szeretné ellátni ügyfeleit, amelyek lehetővé teszik a klienseszközök, hálózati berendezések és szerverek fokozottabb innovációját, gyorsabb piacra kerülését és olcsóbb megvalósítását" - mondta Barrett.

Az Intel internethez szánt architektúrái olyan kulcsfontosságú összetevőket kínálnak az iparágnak, amelyekkel innovatív új technológiák és alkalmazások hozhatóak létre. Az Intel vezérigazgatója az IA-32 processzorarchitektúráról és az Intel(r) Personal Internet Client Architecture(tm)-ről (PCA) elmondta, hogy ezek a cég vezetékes és vezeték nélküli számítástechnikához kifejlesztett legfontosabb kliens alapú megoldásai.

Az Intel Internet Exchange Architecture (IXA) kész megoldást jelent a gyorsan piacra vihető, következő generációs hálózati berendezések létrehozásához. A cég Itanium(tm) processzorarchitektúrája és Xeon(tm) processzorcsaládja az internetszerver-architektúrákkal szemben támasztott ár- és teljesítményigényeket elégítik ki.

Barrett azt is megemlítette, hogy a későbbi növekedési lehetőségek kiaknázása érdekében az Intel erőteljes beruházásokat eszközöl új szilíciumtechnológiákba és gyártókapacitásba.

"Az Intel közel 12 milliárd dollárt fordít az idén K+F-re és új gyártókapacitásra" - mondta Barrett. "Meggyőződésünk, hogy ez a beruházás nagymértékben elősegíti számunkra az ágazat tartós növekedését eredményező új termékek és technológiák fejlesztését.

Az IDF-program következő napirendi pontjaként az Intel ügyvezető alelnöke, Paul Otellini mutatta be azokat az új termékeket, amelyeket az Intel az elkövetkezendő hónapokban kíván piacra dobni.

"Az Intel szeretné innovatív termékek létrehozására felhasználni saját fejlesztésű élvonalbeli technológiáit és architektúráit" - mondta Otellini. Az alelnök több új és bevezetés előtt álló mobil processzort mutatott be, és most került sor a cég 0,13 mikronos gyártási technológiájával készült processzorának első nyilvános bemutatójára is. Bejelentette továbbá a cég mobil termékcsaládjának legújabb tagját, az alacsony feszültségű Pentium(r) III processzort, amely 700 MHz-en fut, és átlagosan 1 watt áramot fogyaszt.

"Az Intel a második negyedévben vezeti be a Foster kódnéven nevezett Pentium 4-alapú Xeon processzort, amivel 2001-ben tovább kívánja erősíteni a szerverpiacon játszott vezető szerepét"- mondta Otellini.

Az Intel Itanium processzorra már több mint 300 szoftveralkalmazást írtak, és több száz egyéb alkalmazás fejlesztése van folyamatban. Az Intel Itanium processzor az internet által generált adatigények, az egyre több feldolgozandó adat, valamint a gyors válaszidő és a biztonságosabb tranzakciók iránti igény miatt fontos helyet kap majd a későbbi nagyvállalati alkalmazásokban.

Otellini ezután először mutatta be nyilvános fórumon a McKinley kódnévre hallgató következő generációs Itanium processzort. A processzort a Hewlett-Packard-dal közösen fejlesztették ki. Duane E. Zitzner, a Hewlett-Packard számítástechnikai rendszerekkel foglalkozó szervezetének elnöke is csatlakozott Otellinihez a színpadon, hogy három nagyvállalati operációs rendszeren bemutassa a McKinley processzorral futó szervereket.

Otellini megemlítette, hogy az Intel az OEM-ügyfelek számára már megkezdte az első McKinley mérnöki minták kiszállítását. A McKinley-alapú rendszerek előreláthatólag jövőre jelennek meg a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról