Szerző: mz

2001. február 27. 21:52

Újabb adalék a Rambus háborúhoz: a Samsung növeli RDRAM termelését

A Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriagyártója és az Intel ma egy stratégiai megállapodás aláírásáról számoltak be. A cél a Rambus DRAM-ok növekvő piacának ellátása. Az együttműködést formálisan az Intel Developer Forumon jelentették be.

Mind a két cég egyetért abban, hogy az RDRAM-ok piaca rendkívül gyorsan bővül. Úgy vélik, együttműködésük révén biztosítható a Pentium 4 processzorra alapuló, nagyteljesítményű munkaállomások ellátása Rambus memóriákkal.

A megegyezés értelmében az Intel beruházásokat hajt végre, melyek további tesztelési és minősítési kapacitások létrehozását célozzák - minderre a Rambus termelés megfelelő ütemű növeléséhez van szükség. A Samsungnak ezen kívül már nem is kell további bővítéseket végeznie, és máris 10 millió RDRAM-ot tud szállítani, megerősítve vezető szerepét az RDRAM piacon. A termelés az év második felében 20 millióra is felfuthat, amivel a Samsung az RDRAM piac 50 százalékát is megszerezheti.

Az RDRAM iránti igény a becslések szerint idén 300 millió chip körül alakul, ebből 250 milliót Pentium 4 alapú PC-kben és munkaállomásokban fognak használni, 50 millió pedig a legújabb játékokba kerül be. Jövőre ez a szám 600 millióra növekedik, és figyelembe véve, hogy a Samsung nemrég fejezte be egy olcsóbb RDRAM típus fejlesztését, a memóriatípus a jövőben uralkodóvá válhat a PC piacon.

a címlapról