Szerző: Vörös Péter

2001. február 20. 07:31

Az Oracle alkalmazáskiszolgálója legújabb verziójának kibocsátásával szükségtelenné teszi a köztes termékek többségét

[Sajtóközlemény] Az Oracle Corp., az e-business szoftverek legnagyobb szállítója, ma bejelentette az Oracle9i Application Server (Oracle9iAS) legújabb verziójának megjelenését, amelynek köszönhetően a vállalatoknak még kevesebb költséges köztes alkalmazást kell vásárolniuk és integrálniuk. Az Oracle folytatja az általános célú Java-alkalmazáskiszolgálókon, pl. a BEA Weblogic alkalmazásán túlmutató újításainak sorát, és egyetlen alkalmazáskiszolgálóba integrálja azon funkciókat, amelyek a többi gyártó több mint tíz különböző köztes szoftverében találhatók meg. Az Oracle9iAS szükségtelenné teszi a különböző részterületi megoldásokat nyújtó termékek telepítésével és karbantartásával járó bonyolult, időigényes feladatokat, és olyan teljes és egyszerű platformot biztosít az alkalmazásfejlesztőknek és partnereiknek, amellyel gyorsan kifejleszthetők és telepíthetők a rugalmasan méretezhető és megbízható e-üzleti alkalmazások és webhelyek. Az Oracle9iAS legújabb verziója továbbfejlesztett üzletiintelligencia-funkciókkal, címtárral, nagyvállalati és vállalatközi integrációval, e-mail alapú együttműködéssel és vezeték nélküli, mobil technológiai megoldásokkal rendelkezik.

Annak érdekében, hogy az Oracle9iAS alkalmazáskiszolgálóba szervesen integrált módon beépített összes funkciót a vállalatok más termékekkel megvalósíthassák, különböző gyártók olyan termékeit kellene integrálniuk, amelyek az összes alábbi kategóriát lefedik. Ez már önmagában is óriási feladat:

  • Eseti lekérdezések és elemzések
  • Apache webkiszolgáló
  • Gyorsítótárazás (a HTML-kódhoz és az adatbázisból származó adatokhoz)
  • Kattintáselemzés (clickstream)
  • Együttműködéses funkciók
  • Címtár
  • Nagyvállalati szintű kimutatáskészítés
  • Integráció
  • Java-kiszolgáló
  • Portál
  • Mobil funkciók

"Úgy tűnik, az Oracle 9iAS alkalmazáskiszolgálóval az Oracle ugyanazt az energiát fekteti a fellendülő alkalmazáskiszolgáló-piacba, amelynek köszönhetően az adatbázisok világának vezetője lett" - mondta Steve Garone, az IDC programokért felelős alelnöke. "Azáltal, hogy az Oracle9iAS egyre több funkcióval rendelkezik, az Oracle nagymértékben integrált megoldást kínál, amely potenciálisan megkíméli az informatikai vezetőket attól, hogy az alacsony értéket képviselő alapinfrastruktúra-elemeket meg kelljen tanítani kommunikálni egymással. Így lehetővé válik, hogy az informatikai szakemberek a nagy értékű projektekre összpontosítsanak, amelye a vállalat nyereségességére is kihatnak."

Az Oracle9iAS piaci részesedése gyorsan nő az ügyfelek, fejlesztők és partnerek körében
Októberi megjelenése óta az Oracle9iAS jelentős húzóerőt képvisel a piacon. Az elmúlt öt hónapban az Oracle több mint 3000 új ügyfelet szerzett, amelyek közt ott találhatók pl. a Digital River, a Rentals, Inc. és a Specialized Bicycles vállalatok. A beépített üzleti adatelemzés, a portálok és a mobil hozzáférés lehetősége mind az Oracle9iAS használata mellett szól, de ezen kívül az ügyfelek a termék egyedülálló webes gyorsítótár-technológiáját is dicsérik, amely nagymértékben javítja a webhelyek teljesítményét.

"Az Oracle9i Application Serverben található gyorsítótárazási technológia lehetővé tette, hogy növeljük webhelyünk teljesítményét és méretezhetőségét. Ügyfeleink webhelyei azonnal négyszer gyorsabban futottak, és több forgalmat tettek lehetővé" – mondta Marty Boos, a több ezer ügyfelet, többek között a Symantec, a Fujitsuval és a 3M cégeket kiszolgáló Digital River kereskedelmi szolgáltató vállalat (CSP) információs szolgáltatásaiért felelő vezető szoftvertervezője és alelnöke. "És mivel több statikus és dinamikus információt tudunk szolgáltatni a köztes rétegekben, nem kell több millió dollár értékű új kiszolgálóhardvert beszereznünk a jobb teljesítmény elérése érdekében."

A fejlesztők is tömegével sorakoznak fel az Oracle9iAS mögé. Az Oracle9iAS alkalmazáskiszolgáló letöltéseinek száma a fejlesztők számára fenntartott Oracle-webhelyről háromszorosára nőtt decemberben, és elérte a 370 ezret. Összességében az Oracle az Internet Application Server több mint egymillió letöltését regisztrálta annak piaci megjelenése óta. Az Oracle emellett a partnerek széles körének támogatását tudhatja maga mögött, különösen az alkalmazásszolgáltatók (ASP) és független szoftvergyártók (ISV) körében. December óta az Oracle több mint ezer partnert képzett ki a világ 14 városában, így téve számukra lehetővé, hogy kihasználják az Oracle9iAS terméknek a web alapú kritikus fontosságú üzleti alkalmazások területén nyújtott előnyeit.

Új továbbfejlesztések az Oracle9iAS alkalmazáskiszolgálóban
Az Oracle9iAS sikerét kihasználva az Oracle a következő fejlesztéseket jelentette be:

  • Operatív adatelemzés (üzleti intelligencia) Az Oracle9iAS Discoverer alkalmazásban található továbbfejlesztett operatív adatelemzési funkciók lehetővé teszik, hogy a felhasználók bármely standard webböngészőben használható előre meghatározott lekérdező kimutatásokat hozzanak létre, tekintsenek meg, és azok között navigáljanak. Az Oracle9iAS kihasználja az OracleŽ adatbázis fejlett elemzési SQL-funkcióinak előnyeit, így az informatikus szakembereknek nem kell saját, egyedi adatsémákat létrehozniuk és karbantartaniuk a többdimenziós elemzésekhez. Az Oracle azt tervezi, hogy Clickstream Intelligence technológiáját az Oracle9iAS egy újabb verziójában hamarosan az alkalmazás részévé teszi, amely lehetővé teszi a webhelyek teljesítményének, látogatói forgalmának, a webtartalom hatékonyságának és az ügyfélhűségnek elemzését.

  • A nagyvállalati és vállalatközi alkalmazások integrációja: Az Oracle9iAS új, beépített integrációs funkciókkal, többek között munkafolyamat-automatizálási funkciókkal és az Oracle9iAS Applications InterConnect funkcióival rendelkezik. Az alkalmazáskiszolgáló ezen új funkciói együttesen lehetővé teszik, hogy nagyvállalatokon belül és azok között hatékonyan kezeljék az üzleti folyamatokat, pl. a bizonylat-jóváhagyásokat és a beszállítói lánc tagjai közti kapcsolatokat. Ezenkívül az Oracle9iAS lehetővé teszi, hogy a vállalatok könnyen hozzáférjenek az adatokhoz függetlenül attól, azok hol találhatók – a nagyvállalaton belül vagy a kiterjesztett szállítói lánc valamely pontján. A beágyazott munkafolyamat-technológia lehetővé teszi, hogy modellezzük, automatizáljuk és állandóan javítsuk az üzleti folyamatokat, míg az Oracle9iAS Applications InterConnect alkalmazásban található XML alapú alkalmazásintegrációs lehetőségek tartalmaznak egy grafikai tervezőeszközt, amely automatizálja az alkalmazásadapterek létrehozását.

  • E-mail alapú együttműködés: Az Oracle9iAS új e-mail alapú együttműködési technológiát biztosít, amely kritikus fontosságú üzenetküldési funkciókkal látja el az e-business alkalmazásokat. Ennek eredményeként a vállalatok e-mail funkciókkal bővíthetik megoldásaikat, és hatékonyabban működhetnek együtt a munkatársakkal, beszállítókkal, partnerekkel és akár más alkalmazásokkal, pl. a vállalatközi online piacokkal is.

  • Címtár-integráció: A Lightweight Directory Access Protocol (LDAP) alapú szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a vállalatok az LDAP-ra felkészített alkalmazások esetében egy olyan központi adattárban kezeljék a felhasználó azonosító adatait, szerepköreit, jogosultságait és hitelességigazoló adatait, amely egységes, szabványos hozzáférési szabályokkal működik, és mellyel kiküszöbölhetők a több külön címtár esetén fellépő szinkronizációs hibák és átfedések.

  • Mobil funkciók: Továbbfejlesztett vezeték nélküli, mobil funkciók, beleértve az egyéni beállítások lehetőségét, illetve a tartalom- és üzenetkezelést, amely egyszerű és teljes körű platformot biztosít a mobil internet alapú tartalom, alkalmazások és szolgáltatások kifejlesztéséhez és telepítéséhez. Így az ügyfelek több mindent el tudnak intézni "menet közben". (Lásd a kapcsolódó mai sajtóközleményt.)

Az Oracle úgy oldotta meg az e-business vállalakozások működtetéséhez szükséges, szétszórtan beszerezhető és működő köztes termékek integrálásának problémáját, hogy kifejlesztett egy olyan terméket, amely más gyártók több mint tíz külön termékét helyettesíti. A legtöbb alkalmazáskiszolgáló csak Java-, XML- és tranzakciófeldolgozási funkciókat kínál. Az Oracle9iAS úgy felel meg a mai e-business vállalkozások igényeinek, hogy egy csomagba integrálja a nagyvállalati portálszoftvert, a nagysebességű gyorsítótárazást, az üzleti intelligenciát, a gyors alkalmazásfejlesztő környezetet és több más funkciót. A más alkalmazáskiszolgálók felhasználóinak ezen funkciókat külön-külön kell megvásárolniuk, és több időt és pénzt kell arra költeniük, hogy ezek jól együtt tudjanak működni.

"Azáltal, hogy integráltuk azon funkciókat, amelyeket a BEA és az IBM tíz különböző gyártó tíz különböző termékeként kínál, az Oracle azt nyújtja a nagyvállalatoknak, amit az integrált asztali számítógépes irodai alkalmazáscsomagok nyújtottak az egyes alkalmazottaknak a 1990-es évek első felében" - mondta Rene Bonvanie, az Oracle9i Marketing alelnöke. "Azáltal, hogy a Javán túlmenően tovább bővítjük az alkalmazáskiszolgáló funkcióit, az Oracle új szintre emeli a nagyvállalati termelékenységet" - mutatott rá Bonvanie.

Az Oracle9i Application Server ára univerzális teljesítményegységenként 5 dollár a Standard Edition esetében, 30 dollár az Enterprise Edition (nagyvállalati verzió) esetében, illetve 150 dollár a Wireless Edition esetében. A termék február végétől lesz megvásárolható az Oracle Store-ban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról