:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 18. 18:18

PC Data Finder 5.5: egy újabb fájlkereső program



[PC Magazine] A sok-sok GB-os winchesterek korában megtalálni egy-egy konkrét fájlt egyre nagyobb feladatot jelent. Természetesen rendelkezésre áll a Windows 9x/ME/NT/2000-ba beépített fájl kereső, de az még ma sem túl intelligens - és főleg nem nevezhető gyorsnak. Több fájlkezelőnek van jó fájlkereső része (pl. Windows Commander), de sokszor egy dedikált szoftver jobban megfelel a célnak. E szoftverek egyike a PC Data Finder, amelyik immár az 5.5-ös verziónál tart.

A program mindössze 10 MB-nyi helyet foglal el, az installálás még egy percbe sem telik és újraindítás nélkül már futtatható is a szoftver. Más kereső programokhoz hasonlóan akkor a leggyorsabb a keresés, ha először lefuttatjuk a programot és az elkészít egy indexet az egyedileg felhasznált szavakból. Ez az index a későbbi keresést nagy mértékben meggyorsítja. A PC Magazine mérése szerint a program 1.613.581 szót tartalmazó 2280 dokumentumot 41 mp alatt mért fel - és 63.278 egyedi szót tett az indexbe. (Az előzetes index készítés nélküli keresés - ami pl. ZIP lemezeknél lehet praktikus - ugyan lassúbb, de még így is rendkívül gyors.)

A PC Data Finder felismeri a leggyakrabban előforduló fájl típusokat: Microsoft Word, Excel, HTML fájlok, formázatlan text fájlok, .PDF és .ZIP fájlok; mi több e-mail fájlok is (pl. Outlook, Outlook Express és Eudora - bár az AOL-féle program fájljai nem kereshetőek).

Maga a keresés másodpercekbe kerül és számos opciót lehet megadni: van lehetőség Boole-i műveletekre, wildcard-ok ill. a szöveg közelségének használatára, valamint teljes mondat keresésére. Az indexre ugorva egyből is ki lehet választania keresni kívánt szót. Egy beépített néző segítségével lehetőség van a megtalált fájlok előnézetére. A megtalált fájlok listájában dupla klikkeléssel nyitható az adott fájl.

Összehasonlítás a Windows beépített fájlkeresőjével: még úgy is, hogy csak a My Documents könyvtárban voltak a fájlok, percekbe tellett az a programnak, ami a PC Data Finder-nek másodpercekbe. Egy dolgot figyelembe kell venniük a PC Data Finder leendő felhasználóinak: a program szigorúan tartalom keresési szoftver, így fájlnév keresésre nincs mód - ez utóbbira a Windows keresőjét ill. ki-ki kedvenc fájlkeresőjét lehet használni.

Operációs rendszer: Windows 95/98/ME/NT/2000. A PC Data Finder 5.5 ára 39,95$, az ingyenes kipróbálási időszak 15 nap.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.