Szerző: Vörös Péter

2001. február 18. 17:45

Olympus E-100 Rapid Shot (RS): gyors, de viszonylag alacsony pixel felbontású digitális kamera ...



[PC Magazine] A célpiac: a természet- és sportfotográfusok. Ennek megfelelően az E-100 RS gyors és nagy teljesítményű, remek kombináció az egyébként nehezen lekapható 'akcióképekhez'. Listaára 1.499$. Ezért nagyon jó minőségű képeket kapunk valamint profi 'burst' üzemmódot és telefotó optikai zoom lencsét. A kamera hátránya? Nos, mindössze 1,8 millió pixeles a felbontás és ez ma már nem számít túl jónak - meggondolandó, hogy érdemes ennyi pénzt kiadni ilyen felbontásért.

Az E-100 RS teljes egészében fekete, beépített vakuval jár együtt és hagyományos nézőkével. A lencse hosszúsága miatt a kamera hossza nagyobb, mint szélessége - ennek ellenére a kamera jól kiegyensúlyozott és egy kézzel is könnyen működtethető. 10X-os a zoom lencséje, ez a hagyományos 35 mm-es kamerákon 35-380 mm-esnek felel meg. A digitális zoom ehhez jön hozzá és 1088mm-esre növeli meg a zoom értéket. A beépített optikai stabilizátor szinte teljes egészében eltünteti a bemozgásokat és rezdüléseket.

A kamera csatlakozóaljába SmartMedia és CompactFlash (Type I ill. II) memóriakártyákat egyaránt lehet használni. Az ellenőrző gombok és menük működése hasonló az Olympus többi csúcskategóriájú kameráiéhoz. A C-3000 ill. C-3030 menü rendszeréhez hasonlóan bizonyos funkciók egy kissé el vannak temetve, ez gondot jelenthet az akciófotóknál és az időzítés beállításánál.

Az E-100 RS CCD-je 1,5 megapixeles, ennek megfelelően a maximális felbontás 1,368x1024-es, azonban a képminőség (nem kis meglepetésre) jelentősen jobb számos 2,2 megapixeles kameráénál.

Az E-100 RS a cég szerint a világ leggyorsabb digitális kamerája: teljes felbontásban (vaku és LCD kikapcsolásával) 0,8 mp alatt 15 képet lehet fényképezni és 10 mp alatt 37-et. Hagyományos fényképezésnél pedig tartósan is hozható a másodpercenkénti 1 kép.

A kamera 4 db nikkel hidrid AA elemmel megy és 8 MB-os SmartMedia kártya jár hozzá. A szoftvercsomag része a Adobe Photoshop 5.0 LE és az Altamira Genuine Fractals 2.0.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról