Szerző: Vörös Péter

2001. február 18. 16:12

Royal Vista: hitelkártya méretű és igen olcsó PDA - de vajon praktikusan használható-e egy ilyen kis készülék?



[PC Magazine] A Vista két legnagyobb előnye riválisaival szemben a 60$ körüli utcai ár és a hitelkártya nagyságú méret. A Palm OS eszközökkel ill. a Microsoft Windows CE/Pocket PC-kel szemben az összehajtható billentyűzet itt kötelező, semmint opcionális alkatrész. A készülék flash memóriája 768 KB-os, kb. 12 ezer PIM (határidőnapló) rekord fér el rajta.

A szürke színű Vista mérete mindössze 6 cm x 9 cm x 1 cm (magasság, szélesség, vastagság), súlya pedig csak 74 g. A hozzátartozó kis billentyűzet mérete 9 cm x 9 cm x 2 cm, ez egy fél méteres kábelen keresztül csatlakoztatható a készülékhez. Áramforrás: két lítium elem (egy fő, egy backup elem), élettartam: 6-9 hónapnyi időszakos használat, 25 órányi folyamatos használat. A Vista kijelzője kilenc választható kontraszt szinttel működtethető.

A Vista operációs rendszere és az alkalmazások mindössze 128 KB ROM-os foglalnak el. A készülék használatát a kis navigációs gombok teszi lehetővé, ezekkel lehet haladni a Vista menüjében. A szokásos PIM alkalmazások (kontaktok, tennivalók, memók, határidőnapló) mellett a készülékben természetesen van óra, számológép, (metrikus ill. árfolyam) átváltó és kiadás követő alkalmazás is. A billentyűzettel gyors billentyűk rendelhetők a PDA alkalmazásaihoz.

A PIM csomag része a VistaLink is a számítógéppel történő szinkronizáláshoz (a PC-n futó program neve Royal VistaLink), a CompanionLink Software-féle CompanionLink, amivel a Symantec ACT!-jével, a GoldMine Software-féle GoldMine-nal, a Lotus Organizer-rel, a Microsoft Outlook-kal és a Schedule+-szal lehet szinkronizálni a Vista-t.

Az egyedüli kérdés, ami felmerült bennünk az, hogy vajon tényleg lehet-e praktikusan használni egy ilyen kis méretű PIM-et? Mozifilmekben természetesen felbukkannak az ilyenek, de a tényleges hétköznapi használatban egyelőre úgy tűnik alacsony ára és egyébként tűrhető funkciói tehetik népszerűvé a Vista-t.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról