Szerző: Vörös Péter

2001. február 19. 07:51

A Sun negyedéves kilátásait övező szkepticizmus hatására közel 15 százalékot esett a cég részvényárfolyama

[Bloomberg] A részvényárfolyama pénteken 4$-ral (14,71%-kal) 23,19$-ra csökkent. A kiváltó ok: a Salomon Smith Barney elemzője, John Jones véleménye szerint a cég csütörtökön egy konferencia hívás keretében fogja bejelenteni azt, hogy csökkenti forgalom és profit előrejelzését. A szerver gyártó óriás csütörtökön a tőzsdei zárás után tartja szokásos, másfél havonként tartott konferencia hívását, amelyen elemzők és az iparág szakértői vesznek részt.

A Sun többek között azért csökkentheti kilátásait, mivel az Internet szolgáltatóknak és telekommunikációs vállalatoknak történő eladásai csökkenhetnek - ez pedig a szerver piac kb. 25%-át teszi ki. Jones szerint a forgalomnövekedés üteme lassulni fog négy egymást követő negyedévben. A Sun előrejelzése a júniusban véget érő pénzügyi negyedévre 30-35%-os, míg a harmadik pénzügyi negyedévre vonatkozóan az előző negyedév 5,12 milliárd $-jához hasonló forgalmat vár a cég.

Elizabeth McNichols, a Sun szóvivője nem kívánta kommentálni Jones megjegyzéseit.

Bár a második pénzügyi negyedév eredményei megfeleltek a cég várakozásainak, Mike Lehman, a cég pénzügyi vezérigazgatója elismerte azt, hogy decemberben nem várt lassulás történt. Lehman nemrég elmondta azt is, hogy a januári kereslet nagyjából úgy nézett ki, mint a decemberi. Lehman szerint azonban ami számít az nem az, hogy mi történik a következő negyedévekben - hanem az, hogy hogyan alakulnak a relatív számok, ti. az, hogy a cég nem veszít piaci részesedést.

A cég az utóbbi egy évben piaci értékének kb. felét elveszítette.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról