:

Szerző: mz

2001. február 16. 20:54

Támadások érték többek közt a Compaq, a HP, a Gateway és az Intel szervereit

[CBS-MW] Úgy látszik, a cipésznek mindig lyukas a cipője, és a legnagyobb IT cégek biztonsági rendszerein is találni folytonossági hiányosságokat.

Ma számos nagy amerikai IT cég gépét érte támadás, köztük található a Compaq Computer, a Hewlett-Packard, a Gateway és az Intel. Az elkövetők Sm0ked Crew névvel illetik önmagukat.

"Megerősíthetjük, hogy az európai üzleti részleghez tartozó szervereink egyikén sikerült lecserélni a tartalmat" - mondta el a Compaq egyik szingapúri szóvivőnője.

A számítógépes óriás azonnal értesítette a hatóságokat, miután felfedezte, hogy skót szerverét sikeres támadás érte. A skót kiszolgáló ugyanakkor csak egy kisebb gép volt, a fontosabb webhelyek mind kiválóan működnek. A tettesek valódi kiléte egyelőre ismeretlen, de ha van egy biztonsági tanácsadó cégük, bizonyára jó reklámot jelent nekik a csintalan cselekedet...

További részleteket az Attrition.org oldaláról lehet megtudni, mely egy hasonló támadásokat figyelemmel követő, független szervezet. A lapra egyébként is érdemes ellátogatni, hiszen további érdekességeket is találunk rajta, például a lecserélt oldalak archívumát. A kalózok egyébként ez alkalommal a Compaq gépe mellett a HP e-tanulási webhelyét, egy Alta Vista vásárlóoldalt és egy Intel dokumentációkat tartalmazó gépet is feltörtek.

A HP és a Compaq oldalán a következő üzenetet helyezték el: "Admin, You just got Sm0ked. This site was hacked by Sm0ked crew. Hacked by splurge and The-Rev. Greetz dislexik, nouse, system33r, italguy, B_Real and anyone I forgot, sm0kedcrew@hushmail.com."

Az Intel oldalán állítólag csak kisebb károkat sikerült okozni, üzleti jellegű adatokat nem sikerült elérni. A Gateway és a Go.com kárai nem ismertek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.